1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Afrika sıcaklarına dikkat

Türkiye genelinde etkili olan Afrika sıcaklarına karşı optisyenler, göze zarar veren ultraviyole (UV) ışınlarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Afrika sıcaklarının etkisi gösterdiği Adıyaman'da hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı. Artan hava sıcaklıklarına karşılık optisyenler, vatandaşlara güneş gözlüğü kullanmaları noktasında uyarılarda bulundu. Adıyaman'da UV ışınlarının diğer illere oranla daha dik geldiğini dile getiren Optisyen Bahattin Bilgin, bu ışınların gözün kornea tabakasına zararlı olacağını kaydetti.

Bu ışınları önlemek için kaliteli güneş gözlüklerinin kullanılması gerektiğinin altını çizen Bilgin, kalitesiz güneş gözlüklerinin ciddi göz hastalıklarına yol açacağına vurgu yaparak,"Ultraviyole ışınlarından özellikle zarar gören organlar, gözün kornea tabakası ile dışındaki bağ dokusu ve gözün içinde yer alan merceklerdir. UV ışınlarının göze ulaşması halinde, kornealar doğal tepkisini matlaşarak kendini gösterir. Matlaşan kornea gözün bozulması anlamına geliyor.

Uzun vadeli UV ışınlarına maruz kalınması sonucunda, çabuk iyileşen bir doku olan kornea artık düzelmez hale geliyor. Sonuç olarak kornea tabakasında damarlaşmalar gözleniyor ki bu hasar düzeltilemiyor. Bundan başka, uzun süreli UV ışınlarına maruz kalınması sonucunda bağ dokusunun korneası üzerine doğru kayması mümkün olabiliyor. Her iki durumda görme performansını etkiliyor ve bazen körlüğe kadar gidebiliyor. UV ışınları buna paralel olarak göz içindeki doğal merceğe zarar veriyor. Normalde kornea UV ışınlarının büyük kısmını filtre ettiğinden, sadece küçük miktarda UV ışını merceğe kadar ulaşabiliyor. Bu nedenle göz içindeki merceğin hasar görmesi daha uzun sürüyor. Fakat ne yazık ki göz merceği kornea gibi kendi kendini düzeltemiyor" diye konuştu.

Güneş gözlüklerinin bayilerinden garanti belgeleri ile birlikte alınması gerektiğini de sözlerine ekleyen Bilgin, güneş gözlüğü fiyatlarının 60 ile 600 YTL arasında değiştiğini belirterek, "Güneş gözlüğünü genellikle erkekler kullanıyordu. Bu sezon bayanların güneş gözlüğü kullanımında artış gözlendi. Sezon boyunca 500 civarında güneş gözlüğü satışı yaptık" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 13:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?