1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Adıyaman'da ilk kez kutlanmaya başlanılan ve geleneksel hale getirileceği belirtilen Ahilik Haftası kutlamaları çeşitli etkinliklerle başladı.

Adıyaman'ın tarihi ve turistik Tuz Hanı içersinde gerçekleştirilen etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Tarihi yapı içerisinde gerçekleştirilen etkinliklere Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Salman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy, Sanayi ve Ticaret Müdürü Sait Uluçay, kurum müdürleri, esnaf temsilcileri, sanat okulu öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Ahilik haftası nedeniyle düzenlenen programda, halkoyunları gösterisi sunuldu. Programda, Şed kuşanma töreni davetliler tarafından büyük ilgi gördü. Etkinlik kapsamında, davetlilere etli pilav ikramında bulunulurken, yılın Ahisi olarak seçilen Hüsnü Vural'a plaket ve altın hediye edildi. Adıyaman'ın en eski esnafı Mehmet Yiğit'e de altın hediye edildi.

Törende konuşan Vali Ramazan Sodan, ahiliğin diğer bir vizyonu, refah düzeyi yüksek her kaygıdan uzak bir geleceğin tasarlanması olduğunu kaydederek, "Tasarlanan bu gelecek, teşkilatının hedeflerini ifade eder. Bunun için teşkilatın her üyesine, bir meslek dalının yanı sıra, toplumsal değerlerle ilgili eğitim verilmesi çok önemsenmiştir. Her ahinin bir mesleğinin olması esastır. Bu meslekle iş sahibi olur, sosyal ve ekonomik hayata katkı sağlar. Bir ahinin itibarı, güç, kudret, hüner ve maharetten geçer. Meslek sahibi olmayan bir ahi tasavvur edilemez. Her fert becerisine göre bir mesleğin maharet ve hünerlerini kazanır, iş sahibi olur ve sosyal hayata katkı sağlar" dedi.

Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise tarihi Tuz Hanı'nın eski yapısından söz ederek, "Dededen gelen bir esnafın izleri var üzerimde. Bu Tuz hanına geldiğimde burada o tatlı esnaf telaşını hatırlamamak elde değil. Tuz Hanı'nın da içinde bulunduğu Oturakçı Pazarı'nın her sokağında ayrı bir meslek sahibi esnaflar toplanmıştı. Adıyaman ticaretinin kalbi burada atardı.Buralar geleneklerin yaşadığı, ustalardan çırağa, babadan oğla öğretilen ve ekonomin kalbinin attığı yerdi" şeklinde konuştu.

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Salman, Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğu kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Müdürü Sait Uluçay, Adıyaman'da ilk kez kutlanan fakat, bundan böyle gelenekselleştirilerek her yıl kutlayacaklarını belirterek, "Kültürel, sosyal ve ekonomik etkileri günümüze kadar süregelmiş bir oluşumdur. Ahilik kurumu, bir çok araştırmacının belirtildiği gibi bir yol, bir tarikat olmaktan ziyade sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal ve askeri işlevi olan, bir toplum düzenidir" diye konuştu.

Programın sonunda Adıyaman Müftüsü Mehmet Avcı, tarafından mezat açılışı dualarla yapıldı.

İH
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 18:03:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?