1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Anız yangınlarına dikkat

Adıyaman'da hava sıcaklığı ile birlikte artan anız yangınlarına karşı Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, çiftçilere ve vatandaşlara uyarılarda bulundu. Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne bağlı ekiplerden alınan bilgilere göre, 20 gün içerisinde meydana gelen 54 yangın olayında 12 anız, 13 ekin, 16 ise mera ve otluk alan yangını yer aldı.

Anız yakmayı çevre katliamı olarak değerlendiren Çevre ve Orman İl Müdürü Harın Dindar, anız yangınların toprak verimliliğini düşürdüğüne dikkat çekti. Yakılan anızın büyük ölçüde hava kirliliği oluşturduğunu söyleyen Dindar, "Çiftçilerimiz tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırma gerekçeleri ile hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığı bilinmektedir. Oysa toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir. Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte ve yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır" dedi.

Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşinin rüzgarın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabildiğini dile getiren Dindar, "Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir. Anız Yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir. Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan materyaller, toprağı tavında tutmakta ve bilhassa meyilli arazilerde su ve rüzgâr erozyonuna engel olmaktadır. Ayrıca anız yakmalar, evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanları tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır. Yaban hayatın bir parçası olan yırtıcıların, beslendiği canlı türlerinde anız yakmalar ile besin bulamaması sonucu bir azalma olmakta ve bunun bir sonucu olarak yırtıcı sayısı da azalmaktadır" diye konuştu.

Anız yakmanın yasak olduğuna ve yakanlara idari para cezası uygulandığına vurgu yapan Dindar, anız yangınlarının erozyona yol açtığını sözlerine ekledi. Öte yandan Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinden alınan bilgilere göre, Haziran ayının ilk 20 gününde, 4 ev, 1 işyeri, 16 mera ve otluk, 4 bahçe, 12 anız, 13 ekin ve 4 araç yangını olmak üzere toplam 54 yangın olayı meydana geldi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 16:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?