25
Nisan
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Antik Kentte kazı yapılmayacak

Adıyaman'da bulunan ve Kommagene Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kenti'nde bu yıl bahar dönemi kazıları yapılamayacak.

Geçtiğimiz yıla kadar her bahar ve güz döneminde yapılan Perre Antik Kenti nekropol alanındaki kazı çalışmaları, bu yıl da bahar döneminde yapılamayacak. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan bahar dönemi kazı çalışmaları için bakanlığa Mayıs ayında yapılan müracaat yetişmeyince bahar dönemi kazılarının yapılamayacağı bildirildi.

Kazı başkanı olan Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan, 2009 yılında koruma, düzenleme ve kullanmaya yönelik projelere ağırlık vermeyi amaçladıklarını belirterek, bu projelerin Kommagene Uygarlığı Koruma Geliştirme ve Düzenleme Projeleri kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından hazırlanacağını belirtti. Eraslan, "Biz bu yönde projeler hazırladık, fakat ODTÜ tarafından yürütülen Kommagene Uygarlığı Koruma Geliştirme ve Düzenleme Projeleri kapsamında Pere Antik Kenti içinde proje hazırlanacağı için bu projelerden vazgeçtik. Bu tür projeleri ODTÜ yapacak. Bizde kazı yapmak için Mayıs ayında müracaat edince bahar dönemi çalışmalarına başlayamadık. Sıcaklar nedeniyle şuan çalışmak verimli olmaz. Bunun için güz döneminde 8. dönem kazılarını başlatacağız" dedi.

Kazı çalışmalarına Valilik İl Özel İdare bütçesinden 2009 yılı için 100 bin TL ödenek ayrıldığını ifade eden Eraslan, "Bu ödeneğin dışında SODES kapsamında proje hazırlandı. Eğer projemiz kabul edilirse, daha öncekilerden daha kapsamlı bir çalışma yürüteceğiz. Perre'de bulunan mozaikli villaya koruma evi yapacağız. Bu yılki kazılara Adıyaman Üniversitesi'nin yanı sıra Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi'nden öğretim üyeleri, arkeologlar ve öğrenciler katılacak" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 17:56:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?