19
Nisan
2024
Cuma
ADIYAMAN

Antik kentte kazılar başladı

Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent'te başlatılan kazı çalışmaları, İtalyan Kültür Ataşesi Angela Tangianu'nun katıldığı tören ile başlatıldı.

Perre Antik Kent nekropol alanında 2001 yılından beri yerel imkanlarla sürdürülen kazı çalışmalarında, bu yıl ilk kazma vuruldu. Perre Antik Kent nekropol alanında Vali Ramazan Sodan'ın 'Bismillah' diyerek vurduğu ilk kazmanın ardından İtalyan Kültür Ataşesi Angela Tangianu'da 'Bismillah' diyerek kazmayı vurdu.

Her yıl iki dönem halinde sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl 12. dönem kazıları gerçekleştiriliyor. Kazıların başlama törenine Vali Ramazan Sodan, Jandarma Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Salık, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Adıyaman Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Törende konuşan Vali Ramazan Sodan, Perre Antik Kent'in kendileri için Nemrut Dağı'ndan sonraki en önemli ören yeri olduğunu belirterek, "2001-2008 yılları dönem arasında Perre Antik Kenti nekropol alanı ve mozaikli villada yapılan kazı ve temizlik çalışması için 518 bin 748 TL harcandı. 34 güney galeri ve 25 kuzey galeri olmak üzere toplam 59 galeride yapılan çalışmalarda 49 oda ve 385 lahit mezar olmak üzere toplam 434 mezarın kazı ve temizliği bitirilmiştir. Bu kazılar sonucu 217 adet arkeolojik ve 292 adet sikke olmak üzere toplam 509 adet eser müzeye kazandırılmıştır" dedi.

İtalyan Kültür Ataşesi Angela Tangianu ise, bu kazı çalışmalarına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu kazıların geçmiş dönemi öğrenmek adına çok önemli olduğunu ve arkeologların çalışmalarını önemsediklerini dile getirerek, Türkçe olarak 'Perre hayırlı Olsun' diye konuştu.

Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan'ın kazı başkanlığında 4 arkeolog, 2 sanat tarihçisi, 1 grafiker ve 118 işçi ile kazı çalışmaları başladı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 16:54:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?