1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

ASKON'un yeni kabineden beklentileri

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Çelik, kabine revizyonu sonrasında dernek olarak beklentileri açıkladı.

Yeni kabinenin ekonomiye yeni ruh kazandırması gerektiğini belirten Çelik, ekonominin tanımını "önemli zikzaklar çizilerek yola devam etmektir" şeklinde yaptı. 2001 yılında dip noktalardan alınan ekonominin 2003-2006 yılları arasında ciddi anlamda atraksiyon yaşadığını dile getiren, Çelik,"2007'den itibaren artık ekonomi değişik boyutlardan darbeler almaya başladı ve 2008 küresel krizi işi iyice zora sokmuş oldu. Küresel sisteme iyice bağlanan ülkemiz, ekonomik açıdan da bağlarını iyice sıkılaştırdı. Bu yüzdendir ki, ülkemizde kriz olmadığı halde küresel krizden büyük oranda etkilendi. Son derece iyi giden bir kısım göstergeler geriye doğru dönüşe geçti. Büyüme 27 dönem sonrasında eksilerde, bütçe açığı 80-90 milyar eşiğinde, işsizlik yüzde 16 seviyesinde, dış ticaret rakamları tam anlamıyla düşüş trendinde, sanayi üretimden yüzde 25 oranında vazgeçmiş durumda" dedi.

Bu kriz aşıldığı taktirde Türkiye'nin gerçek anlamda kabuğunu kıran bir ülke olacağını dile getiren Çelik, "Bunu yeniden becerebilirsek, gerçek anlamda kabuğunu kıran bir ülke ve ekonomi olarak başarılı olacağız ve iddia edildiği gibi ilk 10'lara giren bir ekonomiye doğru yelken açacağız. Ama başaramazsak, bu kriz sonrasında gerçekten yine küme düşenlerden olmak durumunda kalacağız. Kamusuyla özel sektörüyle, hepimizi harekete geçirecek, bu engebeli yolda önümüze ışık tutabilecek, ekonomik riskleri kestirilebilen tedbirler alarak yol haritası oluşturabilecek bir ruha ihtiyacımız var. Bunun içerisinde, yeni pazarlar bulmak, yeni kalkınma stratejileri oluşturmak, rekabetçi üstünlüklerimizi yeniden gözden geçirip Makro Yönlendirme Planı yapmak ve tüm enerjimizi doğru kullanma becerisi kazanmak gibi politikalar olabilir. Yeni ekonomi yönetiminin hepimizi kuşatan ve bize güven veren bir ileri yaklaşımla işi tuttuğunu görmemiz son derece önemlidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 16:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?