1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Atlara eşeklere cip takılıyor

Tarım Bakanlığı tarafından, 25 ilde pilot olarak uygulanan tek tırnaklı hayvanlarda enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele kapsamında, tek tırnaklılardan kan örnekleri alınarak, takibi için mikro cip takılıyor.

Küçük öve büyük baş hayvanlara yönelik daha önceki yıllarda uygulanan 'Kimlik Kartı' uygulaması, tek tırnaklı hayvanlarda da uygulanmaya başlandı. Türkiye'de tek tırnaklı hayvanlarda enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele kapsamında 25 ilde pilot olarak uygulanmaya başlayan çalışmalar, 30 Haziran tarihinde son bulacak.
Mücadele kapsamında kan örnekleri alınan tek tırnaklı hayvanlar olan at, eşek ve katırlardan hasta olduğu tespit edilenler imha edilecek. Hasta olmayan hayvanlar ise takılan mikro cip sayesinde nerede olursa olsun takip edilebilecek.

Adıyaman'da 39 veteriner hekimden oluşan 11 ekip Adıyaman merkez ve ilçelerinde uygulama kapsamında çalışmalarını yürütüyor. Adıyaman Tarım Müdürü Erdal Özer, il genelinde 8 bin 540 adet tet tırnaklı hayvan bulunduğunu, bunlardan 2 bin 348 tanesinden kan örneği alınarak mikro cip takıldığını söyledi.

Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen uygulama kapsamına alınmayan tek tırnaklı hayvanları, vatandaşların nakledemeyeceğini belirten Erdal Özer, "Gerekli işlemleri yaptıktan sonra hayvan sahiplerine, hayvanın kimliğini veriyoruz. Kartı olmayan tek tırnaklı hayvanları sevk edemeyecekler ve bunlardan dolayı ölen hayvanlarına tazminat alamayacaklar. 39 veteriner hekimle mücadelemizi sürdürüyoruz. Uygulamayı en iyi uygulayan iller arasındayız.

Adıyaman genelindeki tüm tek tırnaklıları 30 Haziran tarihine kadar kontrol altına alacağız. Atların enfeksiyon hastalığı bulaşıcı bir hastalık. Bu hastalıkların eridike edilmesi için yıllardır mücadele edildi. Bundan sonra atların enfeksiyon hastalığı Türkiye'de yok diyebileceğiz. Hastalık gözükenlerde tazminatları ödenerek imha edilecektir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 18:34:07
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 18:45:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?