1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Balıkçı esnafından vatandaşa uyarı

Adıyaman'da balıkçı esnafı; vatandaşları, balık alırken dikkat etmeleri gereken kurallara karşı uyardı.

Çarşı ve pazarlarda kalmış bayat balıkların satıldığına dikkat çeken balıkçı esnafı vatandaşları, balık ürünleri alırken dikkat etmeleri gereken hususlara karşı uyarılarda bulundu. Balık sezonunun bereketli geçtiğini belirten balıkçı esnafından Gündoğan Balıkçılık sahibi Mahmut Gündoğan, geçen yıla nazaran bu yıl balık ürünlerinin fiyatlarında düşüşlerin yaşandığını dile getirdi.

Bu sezon balık ürünleri satışlarında işlerin yavaş yavaş arttığını kaydeden Gündoğan, "Vatandaşlardan güvenmedikleri ve bilmedikleri yerlerden balık almamalarını istiyoruz. İşporta şeklinde kurulan tezgahlardan alınan balık ürünleri insan sağlığını tehlikeye sokabilir" dedi.

Balık ürünleri alınırken dikkat edilmesi gereken hususlarda açıklayan Gündoğan, taze balığın görünümünden belli olabileceğini fakat bazen görüntünün de insanı yanılttığını ifade ederek, “Taze balık canlı bir görünüme sahiptir. Gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık bayatlamaya başlayınca, önce gözleri buğulanır. Daha sonra da içeri çöker. Taze balığın derisi gergin ve parlaktır. Ancak, tezgahtaki balıkların üzerine devamlı su serpildiği için her parlaklık gerçekten tazeliğin ölçüsü olmayabilir. Balık bayatlayınca, derisinin parlaklığı solduğu gibi karın kısmı da az buruşur. Taze balığa parmağınızla bastığınız zaman oluşan çukur anında düzelirken, bayat balıkta bu iz kalır. Balıklar genellikle tutulduktan 10 ile 12 saat kadar sonra sertliklerini kaybederler" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 18:00:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?