1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Barajzedeler için ödenek bekleniyor

Bayındırlık ve İskan Müdürü Hikmet Kaya, 1987 yılında evleri ve arazileri Atatürk Baraj Göleti altında kalan ve mağdur olan aileler ile ilgili açıklama yaptı.

1987 yılında evleri ve arazileri baraj göleti altında kalan 350 aileden 219 aile, devlet tarafından kendilerine taahhüt edilen arazi ve evlerin verilmesini beklerken, Bayındırlık ve İskan Müdürü Hikmet Kaya konuda ihmal olmadığını dile getirdi. Adıyaman, Kahta, Samsat ve Gerger ilçelerine bağlı 19 köyden toplam 219 aile mağdur durumda olduklarını belirtirken, barajzedeler haklarını arıyor. Bayındırlık ve İskan Müdürü Hikmet Kaya, hak sahiplerine iskan sağlamak için çeşitli çalışmaların yapıldığını belirterek, yasalar ve yönetmelikler kapsamında çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Kaya, "Atatürk Barajı yapımı nedeniyle arazileri kamulaştırılan ve geçim imkanlarını kaybederek devletçe iskana hak kazanan ve 1987 yılından bu yana bekleyen ailelerin iskanlarını sağlamak amacıyla; merkez ilçe, Petrol Mahallesi ile Esentepe Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti maliye hazinesine ait, parsellerin kamulaştırılması kararlaştırılmıştır. Ancak uzlaşma komisyonu ile malikler arasında yapılan pazarlık görüşmeleri anlaşmazlık ile sonuçlanmıştır. Burayla ilgili davalar açılmış, mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişilerce metrekare bedeli tespit edilmiş ve müdürlüğümüzce de uygun görülmüştür. Bilirkişilerce tespit edilen kamulaştırma bedelleri maliklerin hesabına yatırılmış olmasına rağmen, maliklerin bunu kabul etmemelerinden dolayı kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası halen devam etmektedir" dedi.

Barajzedelerin kamulaştırılan ve geçim imkanlarını kaybetmelerinden dolayı devletçe iskana hak kazanan ve 1987 yılından bu yana bekleyen ailelerin iskanları sağlanana kadar aylık 150 YTL'den 3 ayda bir karşılıksız kira yardımı yapıldığını belirten Kaya, "Bu ödemeye halen devam edilmekte olup, Ocak-Şubat-Mart dönemine ait karşılıksız kira yardımları hak sahibi ailelerin hesabına yatırılmıştır. Nisan-Mayıs-Haziran ve Temmuz-Ağustos-Eylül dönemine ait karşılıksız kira yardımları ise Bakanımızın imzasından çıkmış olup, genel müdürlüğümüzce defterdarlığına gönderildikten sonra hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacaktır. Afet İşleri Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin değişik İllerinde daha önce yapılmış olan iskân konutlarına gitmek isteyenler için değişik tarihlerde duyuru ve toplantılar yapılmış olup, bu toplantılar sonucu sadece 4 aile 2006 yılında Kocaeli’nin Hereke ilçesinde bulunan iskan konutlarına gitmeyi kabul etmiş olup, bu ailelerin iskanları sağlanmıştır. Hak sahipleri ile en son 19.08.2008 günü yapılan toplantıda çeşitli İllerdeki boş konutlar kendilerine bildirilmelerine rağmen, boş olan bu konutlarla ilgili olarak henüz bir müracaat eden olmamıştır. 2007 yılında ise, özel şahıslar eliyle yapılmış olan konutlardan, genel müdürlüğümüz tarafından istenen belgeleri tamamlayan 8 hak sahibi aileye devlet tarafından konut satın alınarak kendilerine teslim edilmiştir. Daha sonra yapılan başvurular ise 2008 yılı ödeneği olmadığından kabul edilmemiştir. Ancak 2009 yılı ödeneğinde yine özel şahıslar eliyle yapılan konutların satın alınması yoluna gidilebilmesi için gerekli ödeneğin çıkarılması için görüşmeleri devam etmektedir. Burada herhangi bir ihmal olmayıp, ayrıca işin sürüncemede bırakılması da söz konusu değildir. İş, yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 13:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?