6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Bardakoğlu temel attı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NE YAPILACAK OLAN CAMİNİN TEMELİ DUALARLA ATILDI

Adıyaman Üniversitesi kampüs alanı içerisine yapılacak olan caminin temeli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu tarafından atıldı.

Adıyaman Üniversitesi kampüs alınana yapılacak olan caminin temeli düzenlenen törenle, dualar eşliğinde atıldı. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Müftü Mehmet Ali Öztürkçü, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan, bazı kurum müdürleri ve oda başkanları katıldı. Tören, Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim'in tilavetinin ardından

katılımcılar düşüncelerini aktarırken, konuşmaların ardından dualar edildi. İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından yapılan temel atma duasının ardından, üniversite camisinin temelini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve protokol üyeleri, butona hep birlikte basarak attı. Temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Biz İslam'ı, çağdaş dünya ile kavga ettirmeden, çağdaş dünyanın bir gerçeği olarak ama İslam'ın kökünden ayrılmadan anlama ve dünyaya tanıtma

çabasındayız. Cami demek, insanların kimliğini, kişiliğini hiç sorun etmeden onlara kucak açan, onları Allah, Peygamber ve insan sevgisinde buluşturan mekanlardır. Umuyorum ki; Adıyaman Üniversitesinde yapılan bu caminin dinin aydınlık bilgilerinin en doğru şekilde öğrenilmesi içinde faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Vali Ramazan Sodan, "Bilindiği gibi biz Müslümanların sosyal hayatında camilerin önemli bir yeri vardır. Camiler, İslamiyet'in doğuşundan itibaren Müslümanların hem ibadet yeri hem de eğitim yeri olmuştur. Camisiz yer, ruhsuz ölü sayılır. Üniversitemizde bugün manevi ruhuna kavuşmuştur. Bu camimiz üniversitemizin ruhu, kalbi ve ibadet merkezi olacaktır" diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz ise "Cami nispetle yapılmaz. Cami medeniyetin aynı zamanda gelişmişliğin göstergesidir. Karnınız aç iken cami yapamazsınız ülke olarak. Bu doğru da değildir. Bu gösteri falanda değildir. Yüce dinimiz buna hiçbir zaman izinde vermez. Bu bakından buraya yapılacak olan cami tesadüfen Adıyaman'ın en büyük camisinin iki katı alacak. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede cami yaptırabildiğimize göre Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlının aynı şeyi yaptığı

dönemde ki gibi güçlendiğini söylersek abartmış olmayız. Bu bir meydan okuma değildir. Bu Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefinin üzerine atılan dev bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Necip Büyükaslan da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Son yıllarda büyük bir gelişimi ve değişimi yaşıyoruz. Ezberler bozulmuş, anlayışlar değişmiş, hızlı bir şekilde hayal edilemeyecekleri yaşayarak görüyoruz."

İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, "Çok hızlı bir şekilde gelişmekte olan ve ilmi çalışmalarıyla bütün Türkiye'ye sesini duyuran ve bir ilim yuvası olan Adıyaman Üniversitesi bünyesinde bir cami temelinin atılması takdire şayandır. Bütün semavi dinlere mensup insanlar, içinde ibadet edecekleri mabetler inşa ederek bu mekanlara kutsiyet atfetmektedir. Camilere kutsiyet atfedilmesi, dini ve sosyal hayat açısından gördükleri fonksiyondan kaynaklanmaktadır. Camilerimiz şehirlerin, dolayısıyla bu camimiz de

üniversitemizin mimari estetiğine önemli ölçüde güzellik katacak olan bir yapı olacaktır" şeklinde konuştu. Öztürkçü, temeli atılan camiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Temelini attığımız cami 3000 metrekare inşaat alanı ve cemaat kapasitesiyle ilimizin en büyük camisi olacaktır. Caminin kapalı alanı ile son cemaat mahalli, bayanlar mahfili ve avlu ile birlikte camide aynı anda 2900 kişi namaz kılabilecektir. Ayrıca 1200 kişi kapasitesi, çok amaçlı salonu da düşündüğümüzde aynı anda namaz kılacakların sayısı 4110 kişiye çıkacaktır."

Öztürkçü, caminin müştemilatında; 1 adet imam odası, 2 adet kulüp odası, 1 adet kitap okuma salonu, havuzlu kitap okuma şadırvanı, kufi tarzda minare, çelikten yapılmış vitraylı kubbe, otopark ve ana cami hacminde ısıtma, soğutma ve havalandırma tesisatlarından müteşekkil bir cami inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, törenin sonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile röportaj yapılırken platformdan aşağıya inmeye çalışan Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat merdivenlerden düştü. Yüz üstü yere düşen Fırat'ın yüzü kanlar içinde kaldı. Acı içinde burnunu tutan Fırat, şahsi aracı ile hastaneye kaldırıldı.

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NE YAPILACAK OLAN CAMİNİN TEMELİ DUALARLA ATILDI
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NE YAPILACAK OLAN CAMİNİN TEMELİ DUALARLA ATILDI
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NE YAPILACAK OLAN CAMİNİN TEMELİ DUALARLA ATILDI
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NE YAPILACAK OLAN CAMİNİN TEMELİ DUALARLA ATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 18:04:02
Güncelleme :1 Kasım 2010 Pazartesi 17:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
turgay gökay IP: 95.9.113.xxx Tarih : 28.10.2010 10:50:17

üniversiteleri üniversite yapan bütün değerleri yaptınız en son ne yapalım diye düşündünüz galiba?devletin resmi olmayan mezhebini bir daha hatırlatma ihtiyacından kaynaklanıyor.havai fişekleri unutmuşsunuz ama.hayırlı olsun.