1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Besni'de Sümer'den TEDAŞ'a tepki

Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Adıyaman genelinde bulunan 960 sulama pompasının 54 trilyona yaklaşan borçları nedeni ile elektriklerinin kesildiğini ileri sürdü.

Duruma tepki gösteren Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, "Başta pamuk ve mısır olmak üzere değişik tarım ürünleri yetişen bölgede suya ihtiyaç var. Zamanında sulama yapılamaması ürün kaybına yol açacaktır. Buda bölge ekonomisi için önemli bir risktir" dedi.

Adıyaman genelinde tarımsal amaçlı 960 tane sulama tesisi olduğunu hatırlatan Sümer, "Üreticimizin 2009 yılı için ayırmış olduğu mısır ve pamuk yerlerinin sulanması gerekmekte. Çiftçimiz ekmek ve üretmek zorundadır. TEDAŞ'tan gelen arkadaşlar, genel müdürlükten gelen talimat doğrultusunda bölgemizdeki tarımsal sulama amaçlı kullanılan tesislerin elektriğini keserek üretimi durdurma konusunda çalışma yapıyor. Çiftçilerimiz ve bölge ekonomisi açısından büyük önem taşıyan konunun acilen çözüme kavuşması gerekmektedir. Şanlıurfa'da tüm yatırımı devlet tarafından yapılmış dekara 13-15 milyon lira arasında enerji maliyetiyle su verilirken, Adıyaman çiftçisi kendi cebinden harcayarak, çocuklarının rızkını keserek yatırıma dönüştürmüş ve bugün kendi bölgesinde istihdam alanı oluşturmuştur" diye konuştu.

Türkiye'de en az borcu olan ilin Adıyaman olduğunu dile getiren Sümer, konuşmasına şöyle devam etti:
"Elektriği en erken kesilen şehir yine Adıyaman. Bu konuda ayrıcalık bekleyen Adıyaman çiftçisi tam aksine cezalandırılmıştır. İlimiz genelinde tarımsal sulamada kullanılan elektrikten dolayı oluşan borcun tamamı 54 trilyon. Şanlıurfa'nın 1 katrilyon lira borcu ve Nevşehir'in 600-700 trilyon lira oluşan borcuna karşılık en az borcu olan il şu an Adıyaman. Bugüne kadar devlete karşı borcunu ödemede ve kaçak kullanımından Adıyaman halkı her zaman uzak kalmış borcunu zamanında ödeyerek vatandaşlık görevini yerine getirmiştir."

Sanayiciye uygulanan yüzde 50 enerji desteğinin tarımsal sulamada kullanan enerjiye de verilmesini talep ettiklerini kaydeden Sümer, "Elektrik kesintilerinin çözüme kavuşması için Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş ve Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı ile birlikte bu konuyu Ankara gündemine taşıyacağız. Konu ile ilgili Ankara'ya giderek bu işe kökten bir çözüm getirmek, en azından bu üretim sezonunda üretimin durdurulmaması yönünde çalışmalar yapacağız" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 20:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?