1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Bilim adamları Perre'de

Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent'te 2000 yılından beri süren kazılara ilk kez akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kommagene Uygarlığı'nın ayakta kalan tek yerleşim birimi olan Perre Antik Kent'te 2000 yılından beri devam eden kazıların bu yıl ki bölümünde bir ilk yaşandı.

Adıyaman Üniversitesi (AÜ) Sanat Tarihi Bölümü'nden öğrenciler ve akademisyenler de kazılara katıldı. Adıyaman Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan'ın kazı başkanlığını yaptığı kazılara 5 arkeolog, 2 sanat tarihçi ve 1 eski çağ tarihçisinin yanında AÜ Eskiçağ Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Özmen, Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fuat Şancı başkanlığında ki araştırma görevlileri ve öğrenciler de katılıyor.

Fehmi Eraslan, Adıyaman Üniversitesi'nin kurulması ve sanat tarihi bölümünün açılmasıyla birlikte kazılara akademisyenlerin katıldığını belirterek, "17 Eylül tarihinde başlayan kazılar beş galeride devam ediyor. Bu yılki kazıların gecen yılki kazılardan farkı, bu yılki kazılara akademisyenlerin ve öğrencilerin katılmasıdır. Adıyaman Üniversitesi'nin kurulması ve sanat tarihi bölümünün açılmasıyla birlikte kazılarımız akademik boyut kazındı. Bugüne kadar yapılan kazılarımızda taş duvar ve sarnışık ortaya çıktı" dedi.

Eskiçağ Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Özmen, bu kazılara katılmanın öğrenciler için çok önemli olduğunu kaydederek, "Bilimsel olarak sanat tarihi öğrencileri ile eğitim fakültesi öğrencilerinden arkeoloji dersi alan öğrencileri getiriyoruz. Bilimsel araştırma ve kazı teknikleri derslerini uygulamalı olarak yapıyoruz. Kazı çalışmalarını uygulamalı olarak en ince ayrıntısıyla öğreniyorlar. Bölüm öğrencilerinin gelecekte katılacakları kazılar için tecrübe kazanıyorlar. Hem üniversite ile müze işbirliği açısından hem de öğrenciler acısından önemli bir gelişmedir" şeklinde konuştu.

Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç,. Dr. Fuat Şancı, 2 Yrd.Doç. Dr., 4 akademisyen ve 27 öğrenciyle kazılara katıldıklarını ve bilimsel olarak kazılara katkı sağladıklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:03:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?