1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Bir yılda 11 kilo atık pil toplandı

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın izniyle Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından yürütülen 'Atık Pil Toplama Kampanyası' kapsamında Adıyaman'da bir yılda 11 kilogram atık pil toplandı.

Kampanya çerçevesinde kent merkezinde bulunan marketlere 'Atık Pil Toplama Kutusu' koyduklarını fakat bunların karton kutu olduğu için yıprandığını söyleyen Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, bu kutuları modern atık pil toplama kutuları ile değiştireceklerini bildirdi. Atık pillerin atık metallerden oluştuğuna ve bu nedenle çevreye zarar verdiğine dikkat çeken Dindar, vatandaşları kampanyaya duyarlı olmaya çağırdı.

Atık pillerin çöp kutularına atılmaması gerektiğini vurgulayan Dindar, çevre kirliliğini önlemek amacıyla defalarca kullanılabilecek olan şarjlı pillerin kullanılmasını önerdi. Atık pillerin zararlarına değinen Dindar, şöyle konuştu:
"Atık Piller, kağıt, metal, cam gibi atıklara göre daha az hacme sahip olmasına rağmen onlardan binlerce kat daha çok, doğal yaşama ve insana karşı tehlike ağır metaller içerir. Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda ve buna benzer yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Piller çöpe atıldığı zaman katı atık depolama sahasında zamanla bozularak bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer. Bunlardan biride cıvadır.

Cıva doğada bozulmaz. Cıva ve cıva bileşikleri halk ve çevre sağlığı bakımından çok tehlikeli olduğu gibi toksit içermektedir. Akan pildeki cıva hızla deri veya solunum yolu ile vücuda girebilir. Bu maddenin eser miktarda suda bulunması dahi ciddi tehlike oluşturur. Ağır metaller içerisindeki en tehlikeli ve toksit maddelerden biri kadmiyumdur. Piller çöpe atıldığı zaman depo sahasında piller bozularak Kadmiyum ve bileşikleri serbest hale geçerek suya karışır. Kadmiyumlu sızıntı suyu, içme suyunu ve toprağı kirleterek gıda zinciri ve içme suyu yolu ile insan vücuduna girer. Kurşun vücuda solunum, içme suyu ve gıda zinciri yolu ile girer. Vücuda giren kurşun ciğerlere kadar ulaşır ve ciğerlerde yavaş yavaş absorbe edilerek kana karışır."

Pil ve akümülatör kullanıcılarının yükümlülüklerini açıklayan Dindar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Atık pilleri evsel atıklardan ayrı toplamakla, pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına atık pilleri teslim etmekle yükümlü olduğu gibi aracının akümülatörünü değiştirirken eskisini, akümülatör ürünlerinin dağıtım ve satışını yapan işletmeler ve araç bakım-onarım yerlerini işletenlerin oluşturduğu geçici depolama yerlerine ücretsiz teslim etmekle, eskilerini teslim etmeden yeni akümülatör alınması halinde depozito ödemekle ve tüketici olan sanayi kuruluşlarının üretim süreçleri sırasında kullanılan tezgah, tesis, forklift, çekici ve diğer taşıt araçları ile güç kaynakları ve trafolarda kullanılan akümülatörlerin, atık haline geldikten sonra üreticisine teslim edilene kadar fabrika sahası içinde sızdırmaz bir zeminde doksan günden fazla bekletmemekle de yükümlüdür."
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 14:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?