7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Bu mesleğe 'çırak' aranıyor

BU MESLEĞE 'ÇIRAK' ARANIYOR

Adıyaman'da, ayakkabı üretimi gelişen teknolojiyle birlikte seri üretime geçerken, ayakkabı fiyatlarının ucuzlaması köşkerlerin çoğu zaman siftahsız kepenk kapatmasına neden oluyor. Çırak bulmakta bile zorlandıklarını dile getiren köşkerler, mesleğin tamamen yok olmasından endişe ediyor.

Okulların açılmasıyla birlikte sezonluk çırakların okula gittiğini ve yıllardır kalifiye eleman yetiştiremediklerini ifade eden ayakkabı tamircileri, sanat olarak gösterilen köşkerlik 10 yıla kadar tamamen yok olabileceğine işaret etti.

Adıyaman'da ayakkabı tamirciliği yapan Hüseyin Bakır, teknolojinin ayakkabı tamirciliğini yok olma noktasına getirdiğini dile getirdi. Bakır, seri üretimin artmasıyla birlikte ayakkabı fiyatlarının ucuzladığını, vatandaşların artık ayakkabılarını tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ettiklerini belirtti.

20 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Hüseyin Bakır, "Geçmiş yıllarda okulların kapanması ile birlikte veliler çocuklarını sanat öğrenmeleri için yanımıza gönderirlerdi. Okulların kapanması ile birlikte 4-5 tane çırak eğitirdik. Şu anda çırak bulmak bile zorlaşmış. Şimdiki yeni nesil çocuklar teknolojiyi öğreniyorlar. Bu mesleğin devri artık kapanmak üzere. Ayakkabılar teknolojik ortamda ucuz maliyetli yapılarak vatandaşlara satılıyor. Vatandaşlar ayakkabı tamirine vereceği parayla

yenisi alıyor. Bu da bizim hem mesleğimizi hem de el emeği göz nuru ile yaptığımız ayakkabıların satışlarını azaltıyor" diye konuştu.

Bakır, el emeklerinin karşılığını alamadıklarını fakat yinede ekmek parasını çıkarmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

BU MESLEĞE 'ÇIRAK' ARANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 11:51:01
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 19:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?