6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Bugün'den demokrasi ve medya

Adıyaman'da günlük yayın yapan Adıyaman'da Bugün Gazetesi'nin kuruluşunun 5. yıl dönümünde gazeteci-yazar Prof. Dr. Mehmet Altan, 'Demokrasi ve Medya' konferansı verdi.


Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç konferans salonunda düzenlenen konferansta, gazeteci-yazar Prof. Dr. Mehmet Altan, medyanın genel durumunu anlattı. Batı ülkeleriyle Türkiye'deki medya kuruluşları arasında çok büyük farklılık olduğuna dikkat çeken Mehmet Altan, "Batı ülkelerinde medyanın çıkışı sivil toplum örgütlerinin gelişmesiyle birlikte halkın sesi olarak ortaya çıkmıştır. Fakat Osmanlı topluluğunda gazeteler saraya bağlı olarak çıkmıştır. Batıdaki medya oluşumuyla bizdeki medya arasında büyük farklar vardır. Batı ülkelerinde medya bürokrasiyi denetlerken, bizde ise halka dayalı medya olmadığı için denetim mekanizması çalışmıyor. Türkiye'de devletçi medya, halkçı medya olgusu buradan çıkmaktadır" dedi.


Türkiye'de medyanın bir silah olarak kullanıldığına ve kamuoyunun medya tarafından yönlendirildiğine vurgu yapan Altan, "Türkiye'de medyayı kim yönetiyorsa kamuoyunu da o kişi yönetiyordur. Medyanın arkasındaki gücün şahsi savaşı medya organlarına yansıyor. Medyanın arkasındaki gücü lanse edecek, bağımsız bir mekanizma yok. Türkiye'de egemenlik kavramı mevcuttur. Türkiye'nin suni gündemlerinin dışında gerçek olan gündemlerini medya yansıtmıyor. Medyanın halkın gündemine dönmesi, halkın sesi olması için halkın medyayı denetleme görevini yerine getirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Adıyaman'da Bugün Gazetesi sahibi Abuzer Demir konferansta yaptığı konuşmada, Adıyaman'da Bugün Gazetesi'ni nitelikli bir basın açığını kapatmak için çıkardıklarını ve bu yolda devam ettiklerini belirterek, "Gazetemizi geride bıraktığımız 4 yılında hiçbir zaman rant elde etmek için kullanmadık. İlkeli ve bir yayın sürdürerek, kamuoyunu doğru bilgiler aktarmaya gayret ettik. Gazetemizde her görüşten yazar bulunmakta ve hiçbir zaman yazarların yazılarına kısıtlama getirilmedi. Demokrat bir yapıya sahibiz" dedi.


Konuşmalar sonrasında Gazete Sahibi Abuzer Demir ve Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Mehmet Altan'a Nemrut Heykelcikleri ve dokuma kilim hediye etti. Adıyaman Valisi Halil Işık ise Abuzer Demir'e gazetenin başarılı ve istikrarlı çizgisinden dolayı plaket takdim etti.


Konferansa, Adıyaman Valisi Halil Işık, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları, gazeteciler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2007 Cumartesi 12:16:10
Güncelleme :1 Aralık 2007 Cumartesi 12:19:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?