1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Büyükaslan'dan "8 Mart" mesajı

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, 8 Mart 'Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle açıklama yaptı.

Kadınların toplumdaki yeri ve öneminin büyük olduğunu belirten Başkan Büyükaslan, kadınların toplumun olmazsa olmazları arasında yer aldığını söyledi.

Dünya toplumunda olduğu gibi Türkiye'de de kadınların hak ettikleri konumda olmadığını dile getiren Büyükaslan, "Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu olaylardan 52 yıl sonra Danimarka'nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonal toplantısında 8 Mart 1857’de New York'ta başlayan, kadınların haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl kadın günü olarak kutlanmasını kararlaştırdılar. Kadın hakları mücadelesinde 1975 yılı büyük özellik taşıyordu. Uluslararası kadınlar yılı olarak kutlandı. Bu yıl etkinlikleri içerisinde Birleşmiş Milletler 8 Mart gününü "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977 de, Birleşmiş Milletler genel toplantısında kadın hakları, uluslararası barış günü olarak kabul edildi. Bu kabulün altında iki temel neden açıklandı, dünya barışının korunması, sosyal gelişim için ve temel insan haklarının kullanılması için kadınlarında eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak gereksinimi idi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi" diye konuştu.

Özellikle kadınların eğitimi, sosyal haklarının ve ekonomik özgürlüklerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Büyükaslan, kadınların her alanda kendilerini ispatladığını vurgulayarak, "Avrupa'da ve ülkemizde yeni düzenlemelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Temennimiz artık kadınlarımızın daha saygın ve müreffeh bir yaşam sürmeleridir. 'Dünya Kadınlar Günü,' kadınlar açısından çok daha farklı ve anlamlı bir gün. Kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için de özel bir gün. Birçok gelişmiş ülkede kadın hakları çok ilerlemeler göstermiş olsa da, ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde kadın hakları ne yazık ki henüz istenilen seviyelerde değildir. 'Dünya Kadınlar Günü' dünya kadınları arasında da bir dayanışma ve deneyim değişimi günüdür. Yapılan araştırmalara göre dünyadaki işlerin yüzde 66'sı kadınlar tarafından yürütülmektedir. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10'una sahiptir. Başka bir değişle dünyadaki işlerin yüzde 34'ü erkekler tarafından yapılmaktadır. Ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90'ına ve toplam mal varlığının yüzde 99'una sahiptir. Bu da gösteriyor ki artık kadınlarımızın ekonomik kazanımları ve sosyal statülerinin arttırılması, yani toplumda hak ettiği konuma kavuşturulması gerekmektedir" dedi.

Adıyaman Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet ettiklerini bu kapsamda kadınları için bayanlar çarşısını kurduklarını sözlerine ekleyen Büyükaslan, sığınma evi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 11:07:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?