6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Çamkese böceğine biyolojik önlem

ÇAMKESE BÖCEĞİNE BİYOLOJİK ÖNLEM

Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri çamkese böceğiyle mücadele için biyolojik yöntem olan böcek havuzu sistemini hayata geçirdi.

İlk olarak Adıyaman'ın Besni ilçesi Beşkoz ağaçlandırma bölgesinde başlatılan mücadele, önümüzdeki yıl Adıyaman'daki orman alanlarında mücadele edilecek. Bir kelebek türü olan ve çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çamkese böcekleri, bu kelebeklerin tırtılları orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal ettiği belirtildi. Üst üste birkaç yıl çamkese böceğinin tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesinin gecikmesine ve hacim kaybına neden olduğu ifade

edildi.

Adıyaman Orman İşletme Müdürü Cemal Evrim, çamkese böceğinin tahribatı kış aylarda yaptığını ve ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölümün söz konusu olmadığını vurguladı.

Evrim, ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribatın ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırladığını kaydederek, "Bu böcekler başta Kızılçam olmak üzere Karaçam, Sarıçam, Fıstık Çamı, Lübnan Sedirinde tahribat yapmaktadır. Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç ebedi de çoğalır. Çamkese böceği kitle üremesi yaptığında

ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Tırtılları keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapar. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı kışlık kesesini öldükten sonra bir daha kese değiştiremez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır" dedi.

Evrim ayrıca, Çamkese böceğiyle mücadele yöntemlerini açıklayarak, "Mekaniksel, kimyasal ve bu ikisinin kombine edilmesi demek olan entegre mücadele ve ayrıca biyolojik mücadele olmak üzere gruplandırabiliriz. Mekaniksel mücadelede keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını topraktan çıkarıp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içerisine petrol dökmek suretiyle öldürmek şeklinde uygulanır. Kimyasal mücadele ise çamkese böceği ile mücadelede en uygun zaman tırtıllarının 1.ve 2.

gömlekte, parazit ve yırtıcıların ise henüz doğada bulunmadığı evrede yapılan ilaçlama kesin netice vermektedir. İlaçlama, yağışsız, açık ve rüzgarsız havalarda yapılmaktadır. Son yıllarda genel müdürlüğümüzün politikası olarak tabiata zarar verdiği için kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Biyolojik yöntem de, gerek yapay olarak üretilen gerekse doğada mevcut organizmaların korunması şekliyle çoğaltılan canlılardan yararlanarak, zararlı böceklerin popülasyonunu azaltmak ve onları zararsız halde baskı altında

tutmaktır. Biyolojik mücadelede virüslerden başlamak suretiyle bakteriler, mantarlar, protozoerler, nematodlar, akar ve örümcekler binlerce yırtıcı ve parazit böcekler, böcekçil kuşlar da çok önemli bir yer işgal eder. Bu konuda ülkemizde de 1973 yılından buyana sürdürülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır" diye konuştu.

ÇAMKESE BÖCEĞİNE BİYOLOJİK ÖNLEM
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2010 Çarşamba 10:14:03
Güncelleme :23 Haziran 2010 Çarşamba 17:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?