1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

CHP'den Kürt açılımı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Kürt açılımının sağlıklı ilerleyebilmesi için terör örgütünün silah bırakması gerektiğini belirterek, sorunun sonlandırılması için CHP'nin gerekli desteği vereceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ile birlikte Adıyaman'a gelen Kemal Kılıçdaroğlu, parti binasında vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılaştı. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, hükümetin 'Kürt açılımı' ile ilgili olarak, 30 yıldan beri Türkiye'de bu sorunun olduğunu ve sorunun sonlandırılması için CHP'nin gerekli desteği vereceğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "Adına ne dersek diyelim; ister Kürt, ister doğu sorunu. Türkiye'nin yaşadığı 30 yıldır bitmeyen bir sorun var. Eğer terör sonlandıracaksa, bu konuda sağlıklı adımlar atılacaksa o zaman CHP bu soruna ilgisiz kalmaz. Öteden beri zaten ilgisiz kalmıyordu. Biz terörün son bulmasını istiyoruz ama bakın bu konuda önce terör örgütünün silahları bırakması lazım. Bizim sağlıklı bir ortamda tartışmamız, sağlıklı çözümler üretmemizin temel yolu silahların olmadığı bir yoldur. Biz kendi aramızda tartışırız. İçimizde Kürt kökenli, Türk
kökenli, Çerkez kökenli, Laz kökenli kardeşlerimiz var. Bu coğrafyada kardeşçe yaşamak zorundayız. Kendi sorunlarımızı biliyoruz, kendi çözümlerimizi de biliyoruz. Ama silahların gölgesinde bu olmamalıdır. Silahların gölgesinde sağlıklı bir tartışma ortamı yaratmaz" şeklinde konuştu.

Terörün son bulmasını istediklerini fakat bunun için öncelikli olarak terör örgütünün koşulsuz silah bırakması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Halkımızın pek çok sorunu var. Terör sorununu bir alana bağlamak yetmiyor. İşsizlik var, yoksulluk var, eğitimsizlik var, sağlık sorunu var. Kolektif ve bütüncül anlayışla terör olgusunun üzerine gitmemiz gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi işsizlik sorununun çözülmesi, sağlık sorunlarının çözülmesi, eğitim sorununun çözülmesi gibi bütün alanlara katkı vermeye hazırdır. Silahların bırakılması için herhangi bir koşul ileri sürülemez. Terör örgütünün hiçbir koşula dayalı olmaksızın 'Ben terörü bırakıyorum, ben silahları bırakıyorum' demesi lazım. Bunu söylediği zaman Türkiye çok daha sağlıklı bir zemin yakalamış olur" dedib.

Bülent Arınç'ın RTÜK Başkanı Zahit Akman ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Bülent Arınç yolsuzluklar konusunda duyarlılığını sürekli aktaran bir bakandır. Zahit Akman, Bülent Arınç'ı kandırmıştır. İstifasını istemiştir. İstifa RTÜK üyeliğinden değildir. Görev süresi bittikten sonra bırakacağını söylemiştir. Bunun adı istifa değildir" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise, gündemde bulunan Anayasa değişikliğine CHP'nin destek vermeyeceğini belirterek, "CHP anayasa değişikliği konusunda mevcut iktidarın bu anlayışı ve üslubu sürdüğü sürece, bu iktidarın rejim tehdidi olduğu Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla tespit edildiği ortadayken, yargıyı siyasallaştırmak adına yapılacak değişikliğe katkı sunmamama kararlığını sürdürmektedir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 12:12:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?