1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

CHP'li Oran Adıyaman'da

Geçtiğimiz kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan adaylarından olan Umut Oran, krizin yaşanacağını 2005 yılından beri söylediğini belirterek, "ABD'nin birinci önceliği Irak'ta istikrar ve demokrasidir, Türkiye'nin ise birinci önceliği Anadolu'da istikrar olmalıdır" dedi.

Umut Oran, bir takım ziyaretlerde bulunmak için Adıyaman'a geldi. Oran'ın ilk durağı, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) oldu. ATSO Başkanı Zafer Ersoy ile bir araya gelen Oran, Türkiye'de yaşanan krizi değerlendirdi. Şu an yaşanan krizi 2005 yılından beri bildiğini ve tedbir alınması için uyarılarda bulunduğunu dile getiren Oran, parti çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Adıyaman'a Türkiye'de yaşanan krizin ekonomik ve sosyal etkilerini görüşmek üzere geldiğini belirten Oran, GAP'ta barış için sanayi projesi başlatacaklarını kaydederek, "Bu projeyi önemsiyorum. Bu proje ile ABD, Irak ve Türkiye'nin katkılarıyla birlikte gümrüksüz ihracatlar yapılacaktır. Bu projeyle ilgili çalışmaları 1999 yılında 57. hükümetle yapmıştık. ABD Başkanı Obama'nın Irak'la ilgili olarak istikrar çalışmaları var. ABD'nin birinci önceliği Irak'ta istikrar ve demokrasidir. Türkiye'nin ise birinci önceliği Anadolu'da istikrar olmalıdır" diye konuştu.
Sosyal devletin Batı'ya yaptığı hizmetleri, Doğu'daki vatandaşlara da sağlaması gerektiğine vurgu yapan Oran, GAP Bölgesi'nin bir çekim bölgesi olduğunun altını çizerek, "GAP Bölgesi direk gelir sağlayabilecek bir bölgedir. Yapacağımız projeyle ilgili olarak hükümetin söylemden, eyleme geçmesi gerekmektedir. Kriz başlayalı 80 günü geçti. Hala somut bir adım atılamadı. Bu krizin yaşanacağını bir takım verilerle geçmiş yıllarda söylemiştim. 6 yılda 180 milyar dolar cari açık verdik. Dış ticaret açığı 2 kat arttı. İthalatta büyüme modelimiz çöktü. Türkiye'de pembe gördüklerimiz, şimdi mosmor. Bu andan itibaren atılacak adımın pek bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum" dedi.

Ziyaretten duyduğu mutluluğu ifade eden ATSO Başkanı Zafer Ersoy ise Umut Oran'ın Anadolu sevdalısı olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 15:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?