1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Çiftçi hasattan umduğunu bulamadı

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, hasat mevsiminin sona erdiğini ve bu yıl çiftçinin yüzde 80'inin zarara uğradığını açıkladı.

Bu yıl yağışların iyi olduğunu, fakat havaların aniden ısınmasıyla ekinlerin zarar gördüğünü belirten Turanlı, çiftçinin ekim yaparken kullandığı elektrik ve su ücretinin yüksek olduğunu savunarak, topraklarını karşılık alamadan GAP'a veren Adıyaman'ın GAP'ın nimetlerinden yararlanamadığını söyledi.

GAP'a Atatürk Barajını verdiklerini fakat bu nimetten Şanlıurfa'nın yararlandığını kaydeden Turanlı, "Atatürk Barajı çocuklarımızı boğarak öldürmekten ve can almaktan başka bir işe yaramıyor. Topraklarının tamamını GAP'a veren Adıyaman GAP'tan hiçbir şey alamıyor. Dolayısıyla bu da çiftçilerimize maddi anlamda bazı sıkıntılar yaşatıyor" dedi.

Üründen elde edilen gelirin devletin verdiği fiyattan düşük olduğunu kaydeden Turanlı, Toprak Mahsulleri sayesinde ürünleri değer fiyata sattıklarını ama bu yıl çiftçilerin gelirlerinin, giderlerini karşılamadığını kaydetti. Elektrik faizleri nedeniyle çoğu çiftçinin pamuk üretimini bıraktığını vurgulayan Turanlı, "Sanayiciye uygulanan faiz indirimleri çiftçiye de uygulanmalı.

Sanayici, çiftçisiyle var. Faiz indirimi görüşmelerini talep ediyor, ana paranın ise taksite bölünmesini talep ediyoruz. Ancak bu şekilde çitçilerimiz üretim kapasitelerini arttırabileceklerdir" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 12:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?