6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Çiftçilere yaptırılan seralar açıldı

ADIYAMAN SERACILIKTA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının destekleri ile Sosyal Riski Azaltma Projeleri kapsamında hazırlanan seraların açılışı düzenlen törenle gerçekleşti.

Adıyaman merkeze bağlı Hasancık beldesine kurulan modern seralar ile sera sebzeciliğinde yeni bir dönem başladı. Önemli bir tarım potansiyeline sahip olan Adıyaman'da meyveciliğin yanında seracılık ile ilgili olarak ta önemli adımlar atılmaya başlandı. Vali Ramazan Sodan, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, Tarım Müdürü Erdal Özer, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan, kurum müdürleri ve çiftçilerin yanı sıra çok sayıda belde halkı açılışa katıldı.

Adıyaman'da hazırlanan 61 adet Sosyal Riski Azaltma Projesi'nin, 55'inin kabul edilmesinin ardından seraların kurulmasına başlandı. Modern damlama sulama sistemi ile donatılmış 600 metrekare alana sahip 55 adet yüksek tünel sera yapımı tamamlanarak ve çiftçilere teslim edildi. Seraların 583 bin 600 TL'ye mal olduğunu belirtilirken, seracılığın önemli bir istihdam sağlayacağı vurgulandı.

Düzenlenen açılaş töreninde konuşan Vali Ramazan Sodan, kırsal kesimde yaşayan nüfusun buralarda tutulması için kırsaldaki istihdamın öneminin altını çizerek, "En önemli sorunlardan biri toprak sermaye büyüklüğüdür. Artan nüfus, gittikçe parçalanan her geçen gün küçük alanlarda, daha fazla yararlanmayı gerektirmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı olarak, kırsal alanda ikamet eden vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımını sağlamak, gelirlerini arttırmak, çevre illere işçi göçünü engellemek, istihdamı alanı yaratmak, vatandaşlarımızın yaşadıkları yerde üretkenliğini arttırmak, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlamak, birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek amacı ile seracılık projelerine destek vermiş bulunuyoruz. Sera, şu anda ülkemizde işsizliği azaltan, daha fazla ürün alınmasını sağlayan nüfusu kırsal kesimde tutarak çarpık şehirleşmeyi önleyen önlemlerin ilki olarak görülmektedir. İşsizliği azaltıp istihdam alanı yaratan bu tür projelere desteklerimiz devam edecektir.

Yapımı tamamlanan bu seralardan vatandaşlarımızın bol ve kaliteli ürünler almasını diliyorum" dedi.

Tarım Müdürü Erdal Özer ise, Adıyaman'da meyvecilik alanında tesis edilen modern bağ ve meyve bahçeleri ile birlikte birim alandan daha yüksek gelir ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla çiftçilerin seracılığa teşvik edildiğini belirtti.

Özer, "Çevre illere işçi göçünü engellemek amacıyla Sosyal Riski Azaltma projeleri kapsamında ilimizde seralar kurularak çiftçilerimizin istifadesine sunulmuştur. Bu projeler kapsamında kurulan ve yeni tesis edilen bağ ve meyve bahçelerinin yanı sıra seralarında kurulması ile ilimizdeki ürün desenini çeşitlendirmek meyve ve sebze üretimini artırmak çiftçilerimizin gelir seviyesini yükseltmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu projelerin amacı; kırsal alanda ikamet eden halkımızın gelir seviyesini

yükseltmek, tarımsal üretimde verimliliği ve ürün kalitesini arttırmak, yeni istihdam alanları yaratılarak işsizliğin azaltılması, kişilerin yaşadıkları yerde üretkenliğini arttırmak suretiyle yoksulluğu azaltmaktır. Başlı başına bir sektör durumuna gelen seracılıkta başta ısıtma amaçlı yeterli oranda enerjinin kullanılması belli bir verimlilik ve kalite için zorunludur. Bu nedenle Adıyaman ve Kahta ilçemizde bulunan atık enerjinin bu konuda alternatif ve yenilenebilir enerjilerin kullanılması; Tarım ve

Köyişleri Bakanlığı, valilik, GAP İdaresi Başkanlığı ve TPAO'nun ortaklaşa bir çalışması olup, bu çalışma son aşamadadır. Adıyaman'da bulunan TPAO ya ait atık sıcak suların kullanılması durumunda toplam 229 bin 350 metrekare cam sera veya 180 bin 200 metrekare plastik sera kurma imkanı bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından seraların kurdelesini Vali Ramazan Sodan ve çiftçilerle birlikte kesildi. Davetliler daha sonra seraları gezdi.

ADIYAMAN SERACILIKTA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 17:49:02
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 20:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet kıvanç IP: 188.3.226.xxx Tarih : 7.01.2010 00:51:44

emeyi geçenlerin eline sağlık  inşallah çifçiler ona layık olurlar.darısı bizim gölbaşına.