6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Çiftçiyi soğuk ve don vurdu

SOĞUK VE DONDURUCU HAVA ÇİFTÇİYİ VURDU

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, soğuk hava ve don nedeniyle özellikle Adıyaman merkez ve Besni ilçesinde ekinlerin yüzde 50-60 oranında kuruduğunu söyledi.

Kış aylarında yağışların bol olmasıyla sevinen çiftçiyi soğuk hava ve don vurdu. Tarım Bakanlığı'na don nedeniyle zarar gören çiftçilerin hasarının tespit edilmesi için komisyon kurulması teklif edildi. Çiftçiler kurumayı önlemek ve ekinleri kurtarmak için gübreleme çalışmalarına ağırlık veriyor.

Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, buğday, arpa ve nohutta soğuktan dolayı sararmaların meydana geldiğini belirterek, Tarım Bakanlığı'na Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü olarak müracaatta bulunduklarını kaydetti.

Yakup Taş, "Özellikle merkez ve Besni ilçemizde ekinlerde yüzde 50-60 sararma var. Yağışlara sevinmiştik fakat soğuk ve don çiftçiyi perişan etti. Hasar tespit komisyonunun kurulması için bakanlığa müracaatta bulunduk. Hasar tespitin yapılmasının ardından hükümetin çiftçinin bu zararının telafisinin yapılmasında yardımcı olması gerek. Borçlarının ertelenmesi ve tohum desteğinin sağlanması gerekiyor" dedi.

Adıyaman'da ki tarımsal verileri ele alan ve tarımının önemine dikkat çeken Taş, "Adıyaman bir tarım ilidir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u tarım ile uğraşır iken, ilimiz nüfusunun yüzde 60'ı tarımla uğraşmaktadır. Adıyaman da toplam tarım arazisi miktarı 290 bin hektar olup, bu tarımsal alanların yaklaşık 51 bin hektarlık alanı sulanmakta, geri kalan kısmı ise kuru tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Mera alanımız 44 bin hektar, orman alanımız 178 bin hektardır. Sulu alanlar üzerinde pamuk,

mısır, meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Kuru alanlar üzerinde ise buğday, arpa, mercimek, nohut, bağ, zeytin, Antepfıstığı gibi ürünler yetiştirilmektedir" şeklinde konuştu.

SOĞUK VE DONDURUCU HAVA ÇİFTÇİYİ VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 09:23:02
Güncelleme :18 Şubat 2010 Perşembe 16:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?