6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Çocuklar sokakta çalışmaya devam ediyor

Yetkili kurumların çalışmalarına rağmen sokakta yaşayan, sokakta çalışan, dilencilik yaptırılan ve madde bağımlısı olan çocukların sayısında düşüş yaşanmadığı bildirildi.


Emniyet Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) başta olmak üzere küçük yaşta çocukların çalıştırılmasına yönelik diğer kurumlarla koordineli yapılan çalışmalarda istenilen sonuca ulaşılamadı. Küçük yaşta çocuklar, aile ekonomisine katkı ağlamak için kırmızı ışıkta duran araçların camlarını silerek, mendil ve kalem satarak, boyacılık yaparak para kazanmaya çalışıyor. Doğu ve Güneydoğu illeri arasında en az sokak çocuğunun bulunduğu Adıyaman ve ilçelerinde 397 çocuk sokakta çalışıyor, 19 çocuk dilendiriliyor ve 12 çocuk ise madde bağımlısı olarak yaşıyor. Sokakta çalışan çocukların büyük bir çoğunluğu ilköğretim okuluna giderken okul dönemi ile yaz tatillerinde de çalışarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.


2006 yılında ilgili kuruluşların yaptıkları araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan veri tabanında; sokakta çalışan 397 çocuktan 132'si 6-12 yaş arası, 241'i 12-15 yaş arası, 24'ü ise 15-18 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Sokakta çalışan çocuklardan 368'i ilköğretim okuluna, 17'si ortaöğretim okullarına giderken, 12 çocuk ise okula gitmiyor. Aileleri tarafından dilendirilen 19 çocuktan 5'inin kız, 14'ünün erkek olduğu ve 19 çocuktan 10'unun ilköğretim okuluna gittiği ve 9'unun okula gitmediği belirlendi.


Madde bağımlısı 12 çocuktan hiçbirinin eğitim görmediklerinin altı çizildi.


Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Adıyaman İl Müdürü İsmail Akgün, Adıyaman'da sokakta çalıştırılan sokak çocuklarının sayısının diğer illere oranla düşük olduğunu fakat bu oranı daha da aşağılara çekmeyi hedeflediklerini kaydederek, "Çocukların sokakta çalışmalarına en büyük etken ailelerin bilinçsizliği ve ekonomik koşullardır. 2006 yılında valilik talimatları ve kurumumuz koordinesinde Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, müftülük, üniversite ve STK temsilcileriyle 3 ayrı toplantı düzenlenerek sokakta çalışan çocuklar ile madde bağımlısı ve dilencilik yaptırılan çocukları kurtarmak için neler yapılabileceği konuşuldu. İlk olarak Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleriyle veri tabanı oluşturuldu. İlgili kurumlar kendi bünyelerinde çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 14:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUSTAFA DEMİR IP: 85.98.47.xxx Tarih : 28.08.2007 20:47:50
Rabbim sokak çocuklarının yardımcıları olsun ben sokak çocuklarını çok severim onlarda beni abileri gibi severler ama biz toplum olarak onları çok dışlıyoruz farklı gözlerle onlara bakıyoruz ben tinerci çocuklara iş bulmuştum çalıştıkları işyerlerine tinercinin akrabaları iş sahibine bunlar tinerciler bunlar burada çalışırsa sizden alış veriş yapmayız baskısı gösterince işyeri sahibide işten kovuyor bunları sonuç olarak TİNERCİ kardeşlerimiz aç kalınca okul çıkışı öğrencinin harçlığını alıyor ve yetmezmiş gibi bıçaklıyor öğrenciyi işte biz böyle bi toplumuz afedersiniz ama allahın bize vermiş olduğu sevgiyi keşke onlara bi gösterebilsek....sevgiyle kalın denizfeneri.02@hotmail.com SERDAR &&&&&&&&&Köprü altı meskenleri onların Gazeteler yorganıdır bunların Ne derlerse desin kusur bulmayın Kucak açın Sevgi verin okşayın Nerde oyuk kuytu viran köşede Anasız Babasız sıcak çorbasız Başı açık yalın ayak çorapsız Kuçak açın Sevgi verin okşayın Sokaklar köprüler Meskeni olmuş Gül yüzleri nasıl sararmış solmuş Bu dünyada kimsesizlik ne zormuş Kucak açın sevgi verin okşayın Ellerinde bira şarap şişeler Kahredip hayata tiner çekerler Sen ne söylersen söyle onlar içerler Kucak açın sevgi verin besleyin Ne anası ne babası sokaklardır yuvası Onlarda birer ana baba yavrusu Ne amca var ne dayısı her yıl artıyor sayısı Kucak açın sevgi verin okşayın Sokak çocuğu diye hor görme onu Evladını düşün sonra sorgula Nasıl kurtarırız bunu uygula Kucak açın sevgi verin okşayın Bu sokak çocuğu neden böyledir Bu gün ona ise yarında sanadır Deme lütfen neme lazımdır bana Kucak açın sevgi verin okşayın Kimsesizlik başını almış gidiyor Ne devlet ne millet buna dur diyor İki kilo baklava çalan çocuk hapis yatıyor Kuçak açın sevgi verin okşayın Döner'im söyleyecek söz bulamadım Bunları gördükçe mutlu olmadım Birgün aradım ki ben morgda buldum Kucak açın sevgi verin okşayın