1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Çocuklukta obeziteye dikkat

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, çocukluk çağında fazla kilolu olmanın ve obezite sıklığının tüm dünyada giderek artış gösterdiğine dikkat çekti.

Türkiye'de son yıllarda artış gösteren sağlık sorunları arasında obezitenin yer aldığını söyleyen Taş, obezitenin temelinde düzensiz, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite olanaklarının kısıtlı olması yattığını dile getirerek, "Yetişkinlerde ve çocuklarda obezite sıklığının artışı toplumlarda meydana gelen sosyal, ekonomik ve kültürel değişimin bir sonucudur. Ekonomik gelişme, modernleşme, kentleşme, gıda ürünlerinin pazarlamasının küreselleşmesi obezitenin yaygınlaşmasını da beraberinde getirmiştir. Çağımızın en büyük sorunlarından olan sedan ter yaşam tarzı yani hareketsizlik obezitenin gelişmesinde etkili olan faktörlerdendir. Çocuklar için güvenli park ve oyun alanlarının kısıtlı olması nedeni ile aileler çocuklarını dışarı çıkarmamakta ve bu nedenle çocuklar yeterince fiziksel aktivite göstermemekte, çoğu zaman atari, bilgisayar oyunları gibi teknolojik aktiviteler ile boş zamanlarını değerlendirmektedirler. Aşırı televizyon izleme alışkanlığı da fiziksel aktivitelerin yeterince yapılmasına engel olmakta ve bu da obeziteye yol açmaktadır. Çocukluk çağı obezitesi ciddi medikal, psikolojik, sosyal ve ekonomik sonuçları olan ve gittikçe büyüyen bir sağlık sorunudur” dedi.

Obezitenin, çocuklarda uyku apnesi, astım, fiziksel ve ortopedik sorunlar, dislipidemi, hipertansiyon, ateroskleroz, erişkin dönemde metabolik sendrom, kardiyovasküler sistem sorunları, diyabet gibi rahatsızlıklara neden olduğunu kaydeden Taş, şunları söyledi:

“Ayrıca obezite ve obezitenin yol açtığı hastalıkların tedavisi, bunların tanısı ve önlenmesi ulusal sağlık harcamalarında artışa neden olmaktadır. Çocuklarımızın sağlığını olumsuz etkileyen obeziteyi önlemeye yönelik bazı tedbirler alabiliriz. Aileler çocuklarına sebze ve meyve tüketme alışkanlığını kazandırmalı, enerji değeri yüksek besinlerin tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Çocuklarımıza düzenli yemek yeme alışkanlığını kazandırmalıyız. Çocuklarımızı yiyecekle ödüllendirmemeliyiz. Okul kantinlerinde fast food türü yiyecek satışlarının engellenmesi, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi okul derslerinde vurgulanmalıdır. Çocukların büyüme ve gelişmelerini yakından takip ederek riskli öğrencilerin aileleri bu konuda uyarılmalı ve sağlık kuruluşları ile iletişime geçilmelidir. Çocuklarımızın güvenli fiziksel aktivite gösterecekleri, oyun ve spor alanlarının yaygınlaştırılması, okullarda öğrenciler fiziksel aktivitelere katılım için teşvik edilmeli, çocukların aşırı televizyon izleme süreleri kısıtlanmalı, besin değeri yüksek olan beslenme şekli tercih edilmelidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 18:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?