7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Damdan düşme şampiyonuyuz!

DAMDAN DÜŞMEDE İLK SIRADAYIZ

Yaz aylarında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan damdan düşme vakalarına karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Adıyaman Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Savaş Eriş,"Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki gibi damdan düşen ve bu yüzden sakat kalan veya ölen insan yok" dedi.

Yaz aylarında sıcak havadan bunalan insanların damlarda serin havada uyumayı tercih ettiğine dikkat çeken Acil Tıp Uzmanı Dr. Savaş Eriş, damdan düşme vakalarının en çok yaşandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti. Dr. Eriş, "Yazın başlamasıyla birlikte damda yatma sezonu açıldı ve sonrasında da düşmeler arttı. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki gibi damdan düşen ve bu yüzden sakat kalan veya ölen insan yoktur. Her yıl birçok insanımız damdan düşme yüzünden yaralanıyor, bir yerini kırıyor ve

hatta hayatını kaybediyor" diye konuştu.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi tarafından yapılan bir anketi paylaşan Dr. Eriş, damdan düşme vakalarının yüzde 50'sini 10 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi yaz aylarında aşırı ısınmakta zaman zaman sıcaklık 40 dereceyi aşmaktadır. Bölge insanı çareyi damda yatmakta bulmaktadır. Bu durumda uykular çoğu zaman düşmelerle bölünüyor. Dicle Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada;1643 kişi 4 yıllık bir periyotta değerlendirilmiş, yüzde 50'sinin 10 yaşından küçük olduğu ve hastaların 96'sının yaşamını yitirdiğini ortaya koymaktadır. Ölenlerin çoğunun kafa travması nedeniyle hayatını kaybettiği yine aynı çalışmada belirtilmektedir.

Başka bir araştırmaya göre, düşenlerin yüzde 70'ini gece tuvalet için kalkan ve uyku sersemliği ile düşen 15 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor. Dicle Üniversitesi tarafından yapılmış bir ankette, 1445 konutta yaşayan kişilerle yüz yüze yapılan görüşmelerde binaların yüzde 16'sında en azından bir düşme olayı yaşandığı belirlenmiş. Bunların yüzde 50'si damdan, yüzde 25'i merdivenden, yüzde 11'i balkondan, kalanı ise yüksek duvardan ve ağaçtan düşme olduğu saptanmış."

Damdan düşme vakalarından korunmak için önerilerde bulunan Dr. Eriş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Adıyaman'da da durum bundan farksız. Mayıs sonunda başlayan sezon eylül sonuna kadar sürecek. Bu dönemde hastanemiz acil servisine çok sayıda düşme vakası başvuracağı açıktır. Vatandaşlarımızın bilmesi gereken düşme riskini artıran faktörlerdir. Bunların başında çatı ve koruması olmayan düz dam gelir. Korkuluksuz pencere, korkuluksuz merdiven, korkuluksuz balkon bunu takip eder. Yetersiz aydınlatma düşmelerin bir diğer sebebidir. Peki korunmak için ne yapalım? Damların etrafına korkuluk veya parmaklık

yapılması, damların aydınlatılması, çocukların tek başlarına damda yatmalarına izin verilmemesi gibi basit tedbirler bile çok işe yarayabilir. Çatı ya da damların çıkış kapılarının kilit kontrolünde olması düşme riskini azaltan diğer bir faktördür."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 16:08:04
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 16:17:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?