2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Davulcular mesaiye başladı

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Ramazan davulcuları mesaiye başladı.

11 ayın Sultanı Ramazan ayının gelmesi ile birlikte, Ramazan ayının gelmesini bekleyen onlarca davulcu iş başı yaptı.

Ramazan ayının ilk gecesi, vatandaşları uyandırmak için sokaklara çıkan davulcular, vatandaşları ilk sahurlarına kaldırdılar. Sokak sokak dolaşarak davul çalan davulcular Ramazan ayı süresince çaldıkları davullardan dolayı bazı vatandaşların desteklerini alırken, bazılarının tepkilerini aldıklarını dile getirdiler.

Sahur saatinde iş başı yapan Ramazan davulcularından Eskisaray Mahalle davulcusu Hasan Çalgıcı, Ramazan ayında davulların çalınarak maniler söylenmesinin adetlerimizden geldiğini ve bu adetin devam etmesi için kardeşlerine de davul çalmayı öğrettiğini belirtti. Ramazan davulculuğunun baba mesleği olduğunun altını çizen Hasan Çalgıcı, bu işi severek yaptığını söyledi. Çalgıcı, "Adıyaman genelinde 14-15 Ramazan davulcusu bulunmaktadır. Her davulcunun belirli bir alanı vardır. Amacımız adetlerimiz devam ettirmek ve vatandaşları sahura kaldırmaktır. Benden önce babam 4 yıl ramazan davulculuğu yapmış. Bende 7 yıldır bu geleneği sürdürüyorum. Benden sonrada kardeşlerimin ramazan davulunu çalmasını istiyorum. Kazancı düşük manevi duygusu yüksek bir iş yaptığımıza inanıyorum" dedi.

Korsan davulculardan dolayı tepkili olduğunu sözlerine ekleyen Çalgıcı, "Piyasada bir sürü korsan davulcu var. Bu nedenle vatandaşların kendi mahalle davulcularını tanımasını istiyorum. Ben geçen yıl ramazan davulu çaldığım mahallenin cadde ve sokaklarına resimlerimi astırarak mahalle sakinlerinin ramazan davulcularını tanımalarını sağladım. Bir ay boyunca vatandaşları sahura biz kaldırırken, Ramazan boyunca evlerinde oturanlar bahşiş zamanı ortaya çıkıyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 11:52:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?