6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Devlete borçluydu şimdi alacaklı

DEVLETE BORÇLUYDU; DEVLETTEN ALACAKLI OLDU

Global ekonomik kriz nedeniyle devlete borcunu ödeyemeyen Adıyamanlı işadamı, krizi avantaja çevirerek ülkesine döviz kazandırmayı başardı.

2008 yılı sonu itibariyle tüm dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizden ihracat yaparak kurtulan Adıyamanlı İşadamı Hüseyin Karcı, kapısına kilit vurmak istediği fabrikasına şimdi kalifiye eleman bulamıyor. 5084 sayılı teşvik kanunu ile birlikte mobilya üzerine Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrika açan Hüseyin Karcı, global ekonomik krizle birlikte fabrikasını kapatacak duruma geldi.

Birçok işadamının fabrikasına kilit vurduğu bir dönemde son kez şansını deneyen Hüseyin Karcı, aldığı KOSGEP kredisiyle ihracat yapmaya karar verdi. Yaklaşık 3 ay boyunca Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde pazar araştırması yapan Karcı, kendi pazarını oluşturduktan sonra mobilya üretmeye başladı. 2009 yılında 2 bin adet yatak odası takımı, bin adet çocuk odası takımı üretildi.

Krize rağmen ihracat yapmayı başaran ve bunu sürdüren Karcı Mobilya Fabrikası'nın Sahibi Hüseyin Karcı, 2009 yılında 1 milyon 200 bin dolar ihracat yaptı. İlk günlerde 20-30 kişiyi fabrikada çalıştıran Hüseyin Karcı'nın fabrikasında 70 kişi çalışıyor. Hüseyin Karcı, en büyük sıkıntısının çalıştırılacak kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu belirterek, İşkur yetkililerinden bu yönde yardım talep ediyor.

Bölgenin daha cazip hale getirilmesi halinde Cin ile rekabet edebilir bir hale geleceklerini söyleyen Karcı, yetkililerin kendilerine her konuda yardımcı olduklarını ve iktidarın ekonomi politikasını beğendiğini ifade etti.

Karcı, "Kriz ile birlikte imalat yapmaya karar verdiğimiz fabrika kapanma noktasına geldi. Maliyeye ve SGK'ya borcumuzu ödeyemedik. Devletin teşviki ve desteği ile biz krizden çıkmayı başardık. Devlete olan borçlarımızı ödedik ve ülkemize döviz girdisi sağladık. 2009 yılında 1 milyon 200 bin dolar olan ihracatımızı, 2010 yılında 6 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Biz işadamları kriz olduğu zaman onun etkisinde kalmayı tercih ediyor ve hiçbir çaba göstermiyoruz. Çalışan insan için kriz yoktur.

Ülkemiz de işadamlarımızın ihracata açılmasını gerekiyor. Çünkü ihracat olduğu zaman hem ülkesine hem de kendisine kazanç getiriyor" dedi.

Fabrikasının makine parkurunu yenilediğini belirten Karcı, "Şuan 70 olan işçi kapasitesini 2010 yılında 120'ye çıkarmayı planlıyoruz. Makine parkurumuzu geliştirdik bu yıl işlerimiz daha iyi gidecek diye umut ediyoruz. Sağ olsun Valimiz başta olmak üzere yetkililerin büyük desteğini gördük. Bankalar ve resmi kurumlara 400 bin TL'ye yakın olan borcumuzu sıfırladık ve ihracat yapıyoruz. Devlete borçlu iken, şimdi devletten alacaklı hale geldik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük mobilya

ihracatçısı olduk" şeklinde konuştu.

DEVLETE BORÇLUYDU; DEVLETTEN ALACAKLI OLDU
DEVLETE BORÇLUYDU; DEVLETTEN ALACAKLI OLDU
DEVLETE BORÇLUYDU; DEVLETTEN ALACAKLI OLDU
DEVLETE BORÇLUYDU; DEVLETTEN ALACAKLI OLDU
DEVLETE BORÇLUYDU; DEVLETTEN ALACAKLI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 09:28:02
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 23:59:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?