2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Doğal hazine ağlayan gelin lalesi

Gerger ilçesinin yüksek tepelerinde yetişen ve doğal hazine konumundaki Ağlayan Gelin Lalesi, Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde doğal ortamda yetişen ve ilçeye has bir çiçek olan Ağlayan Gelin Lalesi'nin, doğadan sökülerek ihracatı yasaklandı. Doğal Çiçek Soğanları Derneği ihracatın sadece üretim kanalıyla yapılmasına karar verdi. Yurt dışına çok fazla sayıda ihracatı yapılan Ağlayan Gelin Lalesi, son dönemlerde iç pazarda da büyük rağbet görüyor. Belediyeler tarafından çevre düzenlemesinde kullanılan çiçekler, Gerger ilçesinin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Uzun yıllardan beri Ağlayan Gelin Lalesi yetiştiriciliği yapan Kadir Aslan, Ağlayan Gelin Lalesi'nin yöreyi tanıtmanın ve geliştirmesi için en büyük doğal hazine olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İlçemize ait olan ve bu bölgede yetiştirilen laleler ilçemizle özdeşleşmelerine rağmen ilçemizden alınarak başka bölgelere kaydırılmaya çalışılmaktadır. Sadece lale üreticiliği değil, lalelerin tohumlarını da üretmeye başladım. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir devre ismini vermiş olan bu çiçekten ülkemizde 31 çeşit olarak doğal türü bulunmasına rağmen bizim bölgede yetişen Ağlayan Gelin Lalesi bunlar içerisinde en değerlisidir. Doğal Çiçek Soğanları Derneği tarafından ihracatçı firmalara üretiminin yapılması konusunda tavsiyede bulunulmuştur. Derneğin Bilimsel Araştırma Kurulu bu bitkilerin doğadan sökülerek ihracatını yasaklamış ihracatın sadece üretim kanalıyla yapılmasına karar vermiştir. Yüksek yerlerde yetişen ve yurt dışına ihraç edilen laleler son dönemlerde belediyelerin çevre düzenlemelerinde kullandığı ve rengiyle çevreye ayrı bir görünüm kavuşturan lalelere yönelmesiyle iç pazarda da önemli bir yer edinmiştir. Biz bu yıl yaptığımız çalışmalar ile doğadan soğan söküp bu çiçeklerin soyunu tüketmek yerine tohumlarını ekerek daha fazla üretim yapmayı hedeflemekteyiz. Eğer bu ürünün yetiştirilmesi ve pazarlanması esnasında bizlere gerekli destek sağlanır ise en kısa sürede ilçemiz adını tüm dünyaya duyuracaktır"

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 15:39:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?