2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Doğu, terörden yatırımla kurtulacak

Diyarbakır'da gerçekleşen hain saldırı sonrası bölgeye giderek halkın acısını paylaşan işadamları, terör belasından kurtulmak için yatırım yapılması gerektiği konusunda ortak bir karar aldı. 

Kimse Yok mu Derneği'nin öncülüğünde Kurban Bayramı vesilesiyle başlatılan işadamlarının Doğu'ya çıkarma hamlesi hızını artırarak devam ediyor. Yurtdışından ve Türkiye'nin batı illerinden bölgeye gelen yüzlerce hayırsever işadamı, dayanışma ve kardeşlik ruhunu yatırımla sürdürmek için kolları sıvadı. Bölgeyi yıllarca ihmal ettiklerini geç de olsa anladıklarını itiraf eden işadamları, Güneydoğu'nun cazibe merkezi haline getirilmesi halinde sıkıntıların aşılacağı görüşünde. İşadamları, ortak yatırımlar için de Diyarbakırlı işadamı veya sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı düşünüyor. Diyarbakır'a düşen bombanın herkesi yaktığını söyleyen işadamlarından Tacettin Negiş, Türkiye'nin Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle bir bütün olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Bölgede öncelikle cehaletin önüne geçilmesi gerektiğini anlatan Tacettin Negiş, "Diyarbakır'ın acısı bizim de acımız. Bundan sonra bölgedeki dertleri değil, yapılacak yatırımları konuşalım. Cehaleti önlememiz lazım. Bunun için bizim gibi işadamı ve sanayicinin, devlet öncülüğünde okul ve okuma evlerini çoğaltmamız gerekiyor. Bölgenin eğitim düzeyi artırılmalı. Halk bilinçli hale getirilmeli. Ardından yatırımlar yapmamız, bölge halkına yeni iş sahaları açmamız lazım. Buradaki sivil toplum kuruluşları bizlerle bir konsept hazırlamalı. Bütünleşme sağlanırsa bu iş çözülecek. Ancak yeni iş imkanları açarak, yoksulluğun önüne geçerek terör belasından kurtulabiliriz. Bu konuda bize önemli görevler düşüyor." şeklinde konuştu. Tekstilci işadamı Ali Akbulut ise Diyarbakır'ın acısını paylaşmaya geldiklerini anlattı. Cehalet ve yoksulluğun terörü beslediğini anlatan Akbulut, "Bundan sonra inşallah buralara sanayi için, iş yapmak için geleceğiz. Kardeşliğimizi, yöre halkına yeni iş imkanları açarak pekiştireceğiz. Bu gelmeler devam edecektir. " dedi. Bir başka tekstilci İrfan Hacıosmanoğlu ise talihsiz bir dönemin yaşandığını; ancak bundan sonra hep beraber el ele olacaklarını anlattı. Hacıosmanoğlu, "Asıl mesele eğitimdir. 21 tane okuma salonunu 100'lere çıkarmamız lazım." diye konuştu. İstanbullu işadamı Fevzi Gürses ise Doğu ile batı arasında hiç ayrı gayrılarının olmadığını gördüğünü anlattı. Gürses, "Onlara zamanında yardımcı olamadık. Dağa çıkmaları önlemeliydik. Artık yatırımlar yapılmalı, halkın gönlü alınmalı. İnanıyorum ki bizler bundan sonra kardeşlerimizi yatırımla kucaklayacağız." diye konuştu

Yine işadamlarından Mehmet Zeki İyibaş da bölgeye acilen yatırım yapılmasını gerektiği konusunda hemfikir. İyibaş, "Sadece olayı kınamakla olmuyor. İşadamları olarak bölgeye yatırım yapmalıyız. Eğitim faaliyetleri kendi içinde muhakkak olacak. Eğitimciler zaten bölgede en güzelini yapacaklardır. Ama işadamları olarak buraya yatırım yapmazlarsa 30 sene daha bu sıkıntıları yaşacağız." diyerek önemli bir noktaya parmak bastı. İstanbul'da ikamet eden Bingöllü işadamlarından Zekai Ademci ise şunları söyledi: "Doğu'yu cazibe merkezi haline getirirsek terörün biteceğine ve buradaki insanların bakış açısının değişeceğine inanıyorum."

Acımızı hafiflettiniz

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği'nin organizasyonuyla dün de Diyarbakır'a 400 işadamı geldi. İşadamları, Diyarbakır'da 3 Ocak'ta meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden öğrencilerden Engin Taşkaya'nın ailesine taziye evinde geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Engin Taşkaya'nın amcası Fevzi Taşkaya, ziyaretin acılarını hafiflettiğini söyledi. Fevzi Taşkaya, "Taziye evimiz bir haftadır açık. Batı illerinden gelen kardeşlerimiz acılarımıza ortak oluyor, gözyaşı döküyor. Güzel bir kardeşlik, birlik beraberlik tablosu yaşıyoruz. Yalnız olmadığımızı gördük." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 18:35:40
Güncelleme :14 Ocak 2008 Pazartesi 18:38:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?