1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Domuz Gribi açıklaması

Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, dünyada birçok kişinin ölümüne sebep olan domuz gribiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro organizma olan influenza tip virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı olan Domuz Gribiyle ilgili açıklama yapan Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, gribin solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaştığını söyledi.

Domuzlar arasında salgınlar bütün yıl boyunca görülmekle birlikte, ılımlı bölgelerde sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı olduğunu kaydeden Taş, domuz topluluklarını domuz gribine karşı aşılandığını fakat insanlarda kullanılabilecek uygun aşının mevcut olmadığını kaydetti.

Taş, "Domuz gribinin belirtileri ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Ancak bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir. İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana bulaşmada yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır. Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgumuz yoktur. Domuz influenza virüsü, 70 derece ısıtılınca ölmektedir" dedi.

Taş, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerektiğini belirterek, "En etkili önlem el yıkamadır. Öksürürken yada hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve mendili atın. Özellikle hapşırma yada öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden olabilir. Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 18:48:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?