1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Domuz gribiyle mücadelede zafiyet var

TABİP ODASI DOMUZ GRİBİ SALGINIYLA MÜCADELEDE ZAFİYET OLDUĞUNU SAVUNDU

Adıyaman Tabip Odası Başkanı Mehmet Gürlevik, Domuz Gribi ile ilgili yaptığı açıklamada, virüsün hızla yayıldığını ve ölü sayısının arttığına dikkat çekerek, "Salgınla mücadele etmeninin iki temel bileşenine ilişkin zafiyet söz konusudur" dedi.

Adıyaman Tabip Odası'nda basın açıklaması yapan Başkan Mehmet Gürlevik, domuz gribinin hızlı yayılmakta ve her geçen gün ölenlerin sayısının arttığını belirterek, aşı olunması gerektiğinin önemine işaret etti.

Gürlevik, "Ölen kişiler aşı olmuş olsalardı yüzde 90'ı bu hastalığa yakalanmamış olacaklardı. Salgın sürmekte ve yayılmaktadır. Salgınla mücadele etmenin iki temel bileşenine ilişkin zafiyet söz konusudur. Bunlardan biri korunmaya ilişkin uygulamalar diğeri de tedaviye erişimle ilgili sorunlardır. Yetkililere korunma ve tedaviye ilişkin sorumluluklarını anımsatmayı görev biliyoruz. Sağlık bakanlığının konuyu yaklaşımını doğru buluyoruz. Özellikle bakanın her şeye rağmen hala aşıyı savunması doğru bir

politikadır. Domuz gribi aşısının uygulanması ile ilgili olarak önce başbakanın ardından milli eğitim bakanın aşı konusundaki olumsuz tutumları ve ifadeleri ise talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Sağlık kurumlarına başvuruda alınan katkı payları nedeniyle, özellikle güvencesi olmayan hastalar acil servislere başvurmakta, bu ise acil servislerin hasta yükünü artırmaktadır. Sosyal güvencesi olmayanların ilaca erişimi konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır" dedi.

Gürlevik, yeniden Türkiye'de kamu kurumlarında AR-GE çalışmalarının yapılması gerektiğini kaydederek, "Patent koruması nedeniyle erişemediğimiz ya da çok pahalıya satın aldığımız aşıların bu ülkede üretilmesi için bilgi birikiminin, insan gücünün var olduğunu, tek eksiğin ise siyasi irade olduğunu ifade etmek isteriz. Türk tabipler birliği oluşan güvensizlik salgınından derin endişe duymaktadır. Özellikle basın yayın organlarının reyting uğruna bilen bilmeyen herkese mikrofon uzatarak aşı konusunda

kamuoyunun kafasını karışmasında rol oynamaktadır. Bu konuda sorumlu gazetecilik ile halkın doğru bilgilendirilmesine konusunda basın yayın organlarının temsilcilerine de önemli bir sorumluluk düşmektedir" şeklinde konuştu.

TABİP ODASI DOMUZ GRİBİ SALGINIYLA MÜCADELEDE ZAFİYET OLDUĞUNU SAVUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 15:26:01
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 16:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?