4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADIYAMAN

Dünya'nın tek kemerli köprüsü 1800 yaşında

Adıyaman’a 55 kilometre uzaklıkta olan Cendere Köprüsü, 1800 yıldır ayakta kalmayı başardı. Roma İmparatoru Septimius Severius (MS.192-211) zamanında XVI. Lejyon tarafından 92 büyük blok kesme taştan yapılan, 120 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğindeki Cendere Köprüsü, dünyada tek kemerli tek köprü olma özelliğini taşıyor.

İki kaya üzerine oturtulmuş tek kemerli köprü, Severius zamanında Samsat’ta karargah kuran XVI. Lejyon tarafından yapılan köprünün her iki tarafında 2’şer tane korirt başlıklı sütun bulunuyor. Bu sütunların İmparator Severius, karısı Julia Donna, oğulları Cacaralla ve Geta’ya adandığı biliniyor. İmparatorun ölümünden sonra Geta ile taht kavgasına giren Cacaralla, Geta’yı öldürür ve onun adına dikilen sütünü yıktırır. Bu nedenden dolayı Cendere üzerinde bulunan korirt başlıklı 4 sütundan üç tanesi ayakta duruyor.

2003 yılı sonu itibariyle alternatif olarak araç geçişleri için yapılan 350 metre uzunluğundaki alternatif köprünün yapılmasının ardından Cendere Köprüsü’nden araç geçişlerine izin verilmiyor. Köprü sadece ziyaretçilerin kullanımına açık. Cendereye alternatif olarak yapılan köprü yapılmadan önce 5 tonun altındaki araçların geçişlerine izin veriliyordu.

adıyaman
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 12:36:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?