1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Edaş'dan tasarruf tavsiyeleri

Adıyaman Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, Enerji Verimliliği (EN-VER) projesi kapsamında vatandaşları enerji tasarrufuna davet ederek, yapılması gereken basit ve ekonomik işlemleri anlattı. Yaşar, bir ampulün bile enerji tasarrufuna büyük katkılar sağlayacağının altını çizdi.

Türkiye'de 2009 yılının enerji yılı olarak seçilmesinin ardından Adıyaman Göksu Edaş Müdürlüğü, enerji verimliliğini arttırmak için çalışmalara devam ediyor. Göksu Edaş Müdürlüğünde basın mensupları ile bir araya gelen Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, dünyadaki enerjinin gün geçtikce bittiğini ve ileriki yıllarda insanların kendi enerjilerini üretebileceklerini belirtti. Enerji tasarrufunu; üretimde, yaşam standartlarında ve iş gücünde herhangi bir azaltma yaratmadan enerjiyi verimli kullanarak israf etmeden aynı işi daha az enerjiyle yapmak şeklinde özetleyen Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, yaşamın her aşamasında enerjinin bulunduğuna dikkat çekti.

Bütün evrenin ısı, ışık ve gaz sistemleri kuşatmasında bulunduğunu vurgulayan Yaşar, enerjinin yaşam olgusunun ana damarı olduğunu kaydederek, "Dünya devletleri refah seviyelerini korumak yada yüksek düzeylere çıkarmak uğruna top yekun bir enerji savaşı vermektedir. Savaşların ana nedeni enerjidir. Hepimiz bu savaşın birer neferi durumundayız. Daha fazla enerjiye sahip olan daha lüks ve güzel yaşama hakkını elde edecektir. Bu nedenle enerjinin hangi zorluklarla üretildiğini, hem ekonomik olarak hem de sağlığımız açısından getirdiği maliyetleri bilmek zorundayız. Ne yazık ki kullandığımız enerjimizin çoğu yenilebilir enerji değildir" diye konuştu.

“En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir” cümlesinden yola çıktıklarını ifade eden Yaşar, yaptıkları çalışmalarla 2007 yılında kullanılan enerjiyi 2008 yılında 3 kat düşürdüklerini belirterek, 2009 yılında enerji verimliliği konusunda hedeflenenleri açıkladı. Enerjinin verimli kullanılmasının püf noktalarını söyleyen Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, "Odadan ayrılırken lambaları kapatalım. Bina aydınlatmaları için sensörlü sistemleri tercih edelim. İşimiz bittiğinde enerji ile çalışan bütün cihazları kapatalım. Örneğin buzdolabından bir şey alacaksak, alacağımız şeyi buzdolabının kapağını açmadan belirleyelim. Evde kullandığımız sıradan ampulleri, kompakt flauresanlarla değiştirelim. Ders çalışırken ve kitap okurken bütün ışıkları açmak yerine küçük bir lamba kullanalım. Cihaz alırken enerji verimli ürünleri tercih edelim. Yaz aylarında odalarımızın perdelerini kapatalım ki odalarımız daha serin olsun. Kış aylarında doğrudan güneşi içeri alan perdeler kullanalım ve binaların giriş-çıkış kapılarını açık bırakmayalım.Fazla ışık ihtiyaç duyulan yerlerde birden fazla ampul kullanılacağını bir tane güçlü ampul kullanılması daha faydalı olacaktır. Kazan, ısı pompası ve klima gibi cihazların filtrelerini temizleyelim yada değiştirelim. Bunlar enerji verimliliğini arttırma noktasında basit ve ekonomik işlemlerdir. Bu önerileri uygulayan vatandaşların elektrik fatura fiyatlarında düşüşler yaşanacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 13:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?