1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Egzoz denetimleri başladı

Adıyaman İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, araç egzoz ölçümü denetimlerinin başladığını ve ölçüm bedeli 21.00 TL olan egzoz ölçümlerini yaptırmayan araç sahiplerine 646.00 TL para cezası kesileceğini bildirdi.

Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerin ilk gününde 26 araç kontrol edilirken, bu araçlardan 3 tanesine cezai işlem uygulandı. Çevre ve Orman Müdürü Harun Dindar, sürücülerin hava kirliliğine neden olan araç egzozlarının zamanında ölçümden geçirmelerini isteyerek, "Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır ya da havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir" dedi.

Hava kirliği nedenlerinin kaynaklarına göre 3 grup altında toplandığını belirten Dindar, "Konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerdir. Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinden ve etkilerdir. Sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, çevre korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması (baca filtresi, arıtma tesisi olmaması gibi), uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hava kirliliğine sebep olan etkenlerdir" diye açıkladı.

Kirli havanın insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olduğuna dikkat çeken Dindar, şöyle devam etti:
"Sanayi, endüstri ve ısınmada kullanılan fosil yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının yüzde 5 oranında arttığı tespit edilmiştir. Bunun ise; küresel ısınmaya yol açabileceği öngörülmektedir ki bilindiği üzere özellikle bu sorunlar kış mevsiminde daha da artmaktadır. Bu çerçevede; ilimizde Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi'ne sahip Adıyaman merkezde 5, Kahta ilçesinde 1 olmak üzere toplam 6 adet egzoz ölçüm istasyonu bulunmaktadır.

Ölçüm bedeli 21.00 TL olan egzoz ölçümlerini bu zaman aralıklarında yaptırmayan taşıt kullanıcılarına 646,00 TL para cezasının öngörüldüğü düşünülürse egzoz ölçümlerinin belirtilen zaman aralıklarında yaptırmaları, egzoz ölçüm değerlerinin yönetmelikte belirtilen değerlerin altında olması halinde aracın yakıt tüketimini de arttıracağından sürücülerimizin menfaatleri icabı, egzoz ölçümü yaptırmaları önem arz etmektedir."

Dindar, hava kirliliğinin özellikle motorlu taşıtlardan kaynaklanan çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini önlemek veya azaltmak için hava kalitesi hedeflerini tanımlamak ve oluşturmak, tanımlanmış metotları ve kriterleri esas alarak hava kalitesini değerlendirmek, hava kalitesinin iyi olduğu yerlerde mevcut durumu korumak amacıyla egzoz kirliği ile ilgili denetim ve kontrol çalışmalarının yapılmaya başlandığını sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 13:03:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?