1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Elektrik tasarruf cihazı tanıtıldı

TÜBİTAK destekli elektrik tasarrufu sağlayan cihazın Adıyaman'da tanıtımı yapıldı.

Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç konferans salonunda gerçekleştirilen cihazın tanıtım toplantısına Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan, Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, iş adamları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Elektrik tasarrufunda yeni teknoloji ürünlerinin avantajlarından bahseden Pimms Group Teknoloji ve Ürün Geliştirme Müdürü Ahad Dehgani, ülkelerin enerji arttırmak için mücadele verdiğini söyledi. Elektrikte tasarrufun önemine değinen Dehgani, "Günümüzün enerji sıkıntılarına ekonomik kriz de eklenince hem ev hem de işyerleri maliyetleri azaltmaya, faturaları düşürmeye çalışıyor. Tasarrufta elektrik faturaları önemli bir yere sahip. Kabarık gelen elektrik faturalarından bıktıysanız enerji tasarrufunu düşürmeniz gerekmektedir. Enerji tasarrufunda en önemli konu kullanmakta olduğumuz aydınlatma aygıtlarımızı yeni teknoloji aydınlatma ürünleri ile değiştirmekten geçer. Tanıtılan cihaz sayesinde büyük ölçekli tesislerde yüzde 40'a varan enerji tasarrufu sağlanmaktadır" diye konuştu.
Dehgani, ev tipi kullanıcıların cihazı prize takarak tasarrufa başlayabileceklerini kaydederek, elektrik tasarruf cihazının aynı zamanda elektromanyetik kirliliği azaltarak çevreye ve sağlığa katkı sağladığını belirtti.

Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar ise, enerji verimliliği ile üretimde, yaşam standartlarında ve iş gücünde herhangi bir azalma yapmadan enerjiyi verimli kullanarak, israf etmeden aynı işi daha az enerji kullanarak yapabileceğini açıkladı.

Teknolojinin artık yeryüzünde yaşam olgusuna yön verdiğini kaydeden Yaşar, şunları söyledi:

"Bu kavramı çevreleyen unsurların başında da enerji vardır. Çünkü gözlerimizi hayata enerji kullanarak açıyoruz ve yaşamımızın her aşamasını enerjiyle sürdürüyoruz. Bütün evrenin ısı, ışık ve gaz sistemleri kuşatmasında olduğunu biliyoruz. Hakimiyetin sembolü durumda olan bu kavramlar enerjinin ta kendisidir. Artık yaşam olgusunun ana damarı enerjidir. Onun için dünya devletleri refah seviyelerini korumak yada daha yüksek düzlere çıkarmak uğruna top yekun bir enerji savaşı vermektedirler. Ve hepimiz bu savaşın birer neferi durumundayız. Hiçbir tarafın savaşa kazanmak gibi bir şansı yok. Ancak, daha fazla enerjiye sahip olan kesinlikle daha lüks ve güzel yaşama hakkını da elde etmiş olacaktır. Yaşamımızı sürdürmek için bu kadar önemli olan enerjiden vazgeçemeyeceğimize göre; Enerjinin hangi zorluklarla üretildiğini ve hem ekonomik olarak hem de sağlığımız açısından baktığımızda getirdiği maliyetleri de bilmek zorundayız. Ne yazık ki kullandığımız enerji kaynaklarının çoğu; Güneş, rüzgar, Jeotermal, Hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir enerji değildir. Bu enerji çeşitleri üretim maliyetleri bakımından da çok yüksektir. Yeryüzünde rezervleri bulunan; kömür, petrol, doğalgaz, Hidroelektrik enerjisi gibi doğal enerji kaynakları ise sınırsız değildir. Kullanmakta olduğumuz enerjiye bu perspektiften baktığımızda niçin enerjiyi verimli kullanmamız gerektiği herhalde açıkça anlaşılacaktır."

Enerjiyi verimli kullanmanın püf noktalarını anlatan Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, şu uyarılarda bulundu:

"Aylık faturalarınızı toplayın. Elektrik ve gaz faturalarını ayırın ve en yüksek gider kısmını belirleyin ve tasarruf planınızı buna göre ayarlayın. Odadan ayrılırken lambaları kapatın. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır. Bina aydınlatması için sensorlu sistemleri tercih edin. Buzdolabının kapağını açık tutarak ne alacağınızı buzdolabının önünde düşünmeyin. Açmadan önce ne alacağınızı düşünün, daha sonra ihtiyacınız olanı alıp kapağını tekrar kapatın. Kullandığınız sıradan ampulleri, kompakt flauresanlar ile değiştirin. Ders çalışırken veya kitap okurken tüm ışıkları açmak yerine küçük bir lamba kullanın. Cihaz alırken 'enerji verimli ürünleri' tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar. Yaz aylarında odanızın perdesini veya güneşliğini kapalı tutun, böylece odanız daha serin kalacaktır. Kış aylarında perdelerinizi kapalı tutun. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan perdeleri açık tutun. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın, radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın. Kış aylarında binalarınızın giriş-çıkış kapılarını açık bırakmayın. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Odaları doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenleyin. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanın. Küvette uzun süren banyolar yapmak yerine kısa duşlar alın. Kullanılmayan odaları da düşük ısıda tutun. Soğumuş odaları tekrar ısıtmak, bu odaları sürekli olarak düşük bir ısıda tutmaktan daha fazla enerji harcamasına neden olur. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarınızın filtrelerini temizletin yada değiştirin."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?