7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Elektrikli bisikletlere ehliyet şartı

ELEKTRİKLİ BİSİKLETLERE 'EHLİYET' UYGULAMASI GELİYOR

Son yıllarda Türkiye genelinde artan motosiklet ve kask uygulamalarına alternatif çözüm üreterek elektrikli bisiklet kullanmaya başlayan sürücüleri üzecek bir uygulama geliyor. Özellikle motosiklet sürücülerinin yoğun ilgisini gören elektrikli bisiklet için 'ehliyet' uygulamasının gündemde olduğu bildirildi.

Ehliyet ve ruhsat gerektirmeyen ve bu nedenle kullanım yaşı 15'in altına düşen elektrikli bisikletler için Emniyet Genel Müdürlüğü yeni uygulama projesini taslak şeklinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sundu. Elektrikli motosikletlerin kısa zamanda artış gösterdiği bazı illerin emniyet müdürlükleri tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne aktarılan 'ehliyet' uygulaması düşüncesi, rapora döküldü.

Elektrikli bisikletlerin trafikte tehlikelere yol açmasından usanan ve bu konuda yasal bir uygulama zafiyeti olduğu için 12-15 yaş arasındaki sürücülere cezai işlem uygulayamayan emniyet müdürlüklerine bağlı trafik denetleme şube müdürlüklerinin taleplerine kulak veren Emniyet Genel Müdürlüğü, 50 cc altı elektrikli bisiklet için A1, 50 cc üzeri elektrikli bisikletler için de sürücülerden A2 sürücü belgesi istenmesi için girişimleri sürdürüyor. Uygulamanın, kabul edilerek yürürlüğe girmesi halinde 17 yaş altındaki gençler elektrikli bisiklet kullanamayacak.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, böyle bir uygulama için girişimlerin devam ettiğini doğrularken, yürürlüğe girmesine kesin gözüyle bakılan uygulamayla birlikte elektrikli bisikletlerin motosikletler ile aynı kapsamda değerlendirileceğini söyledi. 12-15 yaş arası gençlerin elektrikli bisikletle kırmızı ışık ihlali gibi trafiğe zora düşürecek hareketler yaptıklarını fakat Kabahatler Kanunu'na göre yasal bir prosedür bulunmadığı için cezai işlem uygulayamadıklarını belirten Telli, uygunluk belgesinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan geçtiğini hatırlatarak, uygulamanın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın olur raporundan sonra yürürlüğe girebileceğini kaydetti.

Elektrikli bisikletlerin daha çok ekonomik geliri düşük illerde kullanıldığını vurgulayan Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, elektrikli bisikletlerin çıkmasıyla birlikte, trafik konusunda eğitime tabi tutulan ve eğitim almayan sürücülerin aynı yolda ilerlemeye başladığının altını çizdi. Ayrıca Telli, elektrikli bisikletlerin motosiklet gibi kullanıldığına dikkat çekerken, bu durumun sadece Adıyaman'ın değil Türkiye'nin sorunu haline geldiğini açıkladı.

Elektrikli bisikletlerin de insan hayatını ilgilendirdiğini bu nedenle bu araçların gelişi-güzel satılmaması gerektiğini ifade eden Telli, elektrikli bisikletlerin motorlu araç yolunda ilerlemesinin bir risk olduğunu ve hız yapamadığı için de trafik akışını yavaşlattığını dile getirdi.

Taslağın halen değerlendirme aşamasında olduğunun altını çizen Telli, şöyle konuştu:

"Elektrikli bisikletler motorlu bir araçtır. Genel Müdürlüğümüzün, motorlu araçların tescil edilmesi gerektiği konusunda kapsamlı bir görüşü var. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde nihai bir karar verileceği bekleniyor. Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte sadece ehliyet değil, sürücülerden kask da istenecek. Sürücülerin kaskı bizim için değil kendi can güvenlikleri için takmaları gerek. Uygulamayla birlikte trafik akışının biraz daha rahatlayacağına inanıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 11:30:02
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 14:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?