1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

En az 1 Milyon Turist

Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Adıyaman Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısında Adıyaman'ın istenilen turist sayısına ulaşamamasının nedenleri konuşuldu.

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Ramazan Sodan, AK Parti Milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Şevket Gürsoy, CHP Milletvekili Şevket Köse, kaymakamlar, daire müdürleri ve turizm sektörüyle ilgili kişiler katıldı. Konuşmalar öncesinde Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci'nin Adıyaman'ın turizmi ile ilgili sunumunda, turizm konusunda Adıyaman'ın gerilerde kalmasının nedenleri anlatıldı. 2008 yılında Adıyaman'a 20 bin civarında yabancı turist gelirken Kapadokya'ya 2 milyonun üzerinde yabancı turistin geldiğini belirten Mustafa Ekinci, Adıyaman'a en az bir milyon turistin gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Ekinci, "Eğer Adıyaman'a bir milyon turist getirmeyi başarırsak, yıllık 100 milyon Euro ekonomik girdi sağlanır. Bu Adıyaman'ın ekonomisi için çok büyük bir meblağdır. Adıyaman'ın turist potansiyeli çok yüksek iken, turist sayısının az olmasının altında bazı nedenler vardır. Bunlardan en büyüğü Adıyaman'da bugüne kadar hiç terör olmamasına rağmen terörle anılmasıdır. Coğrafi konumundan dolayı terör bölgesi olarak anılıyor. Bunun yanında turizmciler tarafından düzenlenen turlarda GAP turu içersinde yer alması bizim turist sayısını etkiliyor. Bizim Güney Turu dediğimiz, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman turu içerisinde yer almamız gerekiyor. Ancak bu şekilde turist sayısında artış sağlayabiliriz" dedi.

Adıyaman'daki turizm sektörünün de eksikliklerine dikkat çeken Ekinci, "Turizm sektöründe profesyonel olarak çalışan hiçbir işletme yok diyebilirim. Bunu profesyonel olarak yapılması lazım. Oteller zinciri olan turistik otellerle irtibat kurularak, Adıyaman'da otel yapmaları için teşvik edilmelidir.Turizm sektöründeki işletmelerde kalifiye elemana ihtiyaç duyuluyor.Turizm Fuarlarına katılım arttırılmalıdır" şeklinde konuştu.


Sunumun ardından Türkiye Rehberler Birliği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Akan, TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Tural da kendi alanlarında bilgiler verdi. Milletvekilleri de yaptıkları konuşmalarda turizm konusunda yapılması gerekenler konusunda görüşlerini dile getirdiler.

Vali Ramazan Sodan da, Adıyaman’ın Türkiye turizminin parlayan yıldızı olmaya aday bir kent olduğunu ifade ederek, "Bu yıl Türkiye'nin turizmdeki artışı dünya ortalamasının neredeyse 3 katı üzerinde olmasına rağmen Adıyaman'da düşen paydaki yükseliş henüz görülebilmiş değildir. Nasıl ki; Türkiye için 15 yılda 60 milyon turist hayal değilse, Adıyaman için de 1 milyon turist kesinlikle hayal değildir. Ancak artan turist sayısına paralel olarak gelen turistte alternatif ürün çeşitliliği de sunabilmeli, yoksa gelirlerimiz yerinde sayacaktır" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür yardımcısı Savaş Bozdağ ise konuşmasında, "Zengin ve rengin kültürel mirasıyla başlı başına saklı marka olan Adıyaman gibi şehirlerin bu gizli potansiyelini keşfeden Bakanlığımız yetkilileri Adıyaman'ımızı Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çerçevesinde 'Marka Kentler' kapsamına alarak ilin turizm alanında özgün yapısının ortaya çıkmasına ve markalaşmada hak ettiği yere gelmesine kapı aralamıştır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 18:03:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?