2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

En önemli çevre sorunu hava kirliliği

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Envanteri Dairesi Başkanlığı tarafından 2005-2006 yıllarını kapsayan 'Çevre Sorunları Öncelikli Envanteri' değerlendirme raporunun tamamlandığı açıklandı.

Tamamlandığı açıklanan rapora göre Adıyaman'da çevre sorunlarında ilk sırayı hava kirliliğinin aldığı ve hava kirliliğinin ardından erozyon, su kirliliği, toprak kirliliği, atıklar, orman tahribatı, görsel kirlilik, gürültü kirliliği ve asit yağmurlarının Adıyaman'ın doğasını tehdit etmekte olduğu açıklandı. Hava kirliliğinin 1.derece kirli olduğu 50 kentin bulunduğu raporlar içerisinde yer alırken, hava kirliliğinin sorun olarak görülmediği il sayısının 7 olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, "Su kirliliğinin öncelikli olduğu kent sayısı 27, atıkların öncelikli sorun olduğu kent sayısı 23, gürültünün, görsel kirliliğin ve erozyonun birinci öncelikli sorun olduğu kent sayıları birer, plansız kentleşmenin öncelikli sorun olarak görüldüğü kent sayısı 4 olarak tespit edilmiştir. Yine hava kirliliğine neden olan kaynaklardan Adıyaman için ilk sırada evsel ısıtma, ikinci sırada sanayi, üçüncü sırada trafik yer almaktadır.Tabi faktörlerden ilk sırada meteorolojik, ikinci sırada topografik faktörler yer almıştır.

Yapay faktörlerden ilk sırayı kullanılan yakıtlar almış olup, yakıtların bilinçsiz kullanımı, kazanların tekniğine uygun yakılmaması şeklinde sıralanmaktadır. Adıyaman'da çevre sorunlarından birincisi olarak görülen hava kirliliği konusunda sezon öncesinden başlamak üzere jandarma, emniyet ve zabıta işbirliği ile denetimler yapılmaktadır. Sezon içinde de bu denetimler artırılmaktadır. Kaliteli yakıt kullanımı konusunda uyarılar yapılacaktır. Bunların yanı sıra belediyelerimizin yeşil alanların artırılması konusundaki çalışmaları da hava kirliliğine karşı önlem olarak yer almaktadır. Ayrıca Adıyaman'a gelen doğalgazın 2008-2009 kış döneminde Adıyaman merkez nüfusunun yüzde 12-13'üne kavuşacağı ve kullanılabilecek olması da hava kirliğine karşı sevindirici bir gelişmedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 14:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?