1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Engelli Başkanın zor anları

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'ın engelliler ile ilgili konferansında, Güneydoğu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu zor anlar yaşadı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan'ın eşi ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, Yaşar Kırtasiye'nin organizasyonu ile Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans salonunda 'Üniversite Gençliği, Engelli Sorunları ve Sivil Toplum' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Saime Toptan'ın konferansını dinlemek için gelen Güneydoğu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu, salonda engelliler için bir yerin bulunmaması nedeniyle tekerlekli sandalyesiyle nerede duracağı konusunda çelişkide kaldı.Sahnenin hemen önündeki boşluğa gelen Abidin Harputluoğlu, burada gazeteciler yardımı ile merdiven kısmının önündeki boşluğa çıkartıldı.

'Üniversite Gençliği, Engelli Sorunları ve Sivil Toplum' konulu konferansa Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Kalpak, Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri, daire müdürleri, öğrenciler ve engelli aileleri katıldı.
Konferansın konuşmacısı Saime Toptan, konuşmasının girişinde, Türkiye'de yaşayan farklı etnik kimliklerin, kökenlerin ve düşünce sahiplerinin birlik ve beraberliğinin önemine vurgu yaparak, Atatürk'ün 'Türk halkına, Türk milleti denir' ifadesinin ne kadar doğru olduğuna dikkat çekti.

Engelliler için en önemli şeyin eğitim olduğunu vurgulayan Toptan,"Uluslar arası yasalarda insanının en önemli temel hakkı olan yaşama hakkı için eşitlik ilkesinin çalışma hayatında, eğitimde, sağlıkta, sosyal güvencede, ulaşılabilirlikte vazgeçilmez ve ayrımcılıktan uzaklaşmış bir şekilde yararlanmayı ön görmektedir. Bütün insanlar için yaşama hakkı dokunulmazdır. Ona ancak eşitlemek için daha iyi ve çağdaş koşullara ulaşmak için iyileştirmek için dokunabiliriz.

Yasalar ve hukuk önünde herkes eşit ancak bazı eksiklikler nedeniyle yasa ve hukukun tanıdığı bu imkandan yararlanmada zorlananlar olabilmektedir. Bu gurup içinde engelliler var. Onların durumları yasalara dokunarak iyileştirilmeli böylece engellilerin diğer bireylerle eşitlenmelidir. Engellikle baş etmenin tek yolu eğitimdir. Eğitimle onlar hayatlarının kendilerine ait olduğu hissederler ve hissettirirler. Doğduklarından itibaren kendilerine uygun eğitim koşullarına ihtiyaç var" dedi.

Konferansın sonunda Vali ramazan Sodan, Saime Toptan'a çiçek takdim etmek için Güneydoğu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu'nu sahneye davet etti. Saime Toptan, engelli rampası olmadığı için Harputluoğlu'nun sahneye çıkamayacağını söyleyerek, kendisi sahneden indi. Abidin Harputluoğlu, her yerde olduğu gibi burada da engelle karşılaştıklarını söyleyerek espiri yaptı.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:24:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?