1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Engelliler Haftası yürüyüşü

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Adıyaman'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Kutlamalar engelliler çarşısı önünde başlayan kortej yürüyüşü start aldı.

Engellilerin yürüyüşüne protokol mensupları ve vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi. Kortejde yer alan palyaço kıyafetli bir kişi katılımcıları ve çevredeki vatandaşları gülmekten kırdı geçirdi. Kutlamalar kapsamında engelliler arasında tekerlekli sandalye yarışması yapıldı. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle protokol üyeleri tarafından verildi.

Kutlamalar valilik binası bahçesinde düzenlenen törenle devam etti. Tören engelli dernekleri tarafından Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Törene, Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ali Osman Salık, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Musa Şimşek, Güneydoğu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu, engelli dernekleri ve aileleri katıldı.

Her insanın birer engelli adayı olduğunu hatırlatan Vali Ramazan Sodan, engelliler haftasının birleşmiş milletlere üye 156 ülkede kutlandığını söyledi. Engelliliğin zihinsel, işitme-konuşma, görme ve ortopedik olmak üzere üç çeşidi bulunduğunun altını çizen Vali Sodan, Türkiye'de engellilere yönelik birçok faaliyet yürütüldüğünü ve bu faaliyetlerinde büyük bir bölümünün de diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını kaydetti.

Engellilerin yaşamlarını sürdürmek için çalışmaları ve gelir sağlamak zorunda olduğuna açıklık getiren Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, engellilere acıyarak ve onlara bakarak duygulanmanın sorunları çözmeyeceğini vurguladı. Büyükaslan, "Engellilerin de yapabileceği işler vardır. Onlara yardımcı olmak adına çalışabilecekleri alanlarda iş vermek gerekir. Toplumun her alanında engellilere saygı göstermek, onları da toplumun bir ferdi olarak kabul edip dışlamamak gerekir. Yasalarımız her yüz işçi çalıştıran işyerinin iki sakat işçi çalıştırması zorunluluğunu getirmiştir. Bütün ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da engelliler korunur. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile engellilerimizin yaşam düzeylerinin en üst seviyeye çıkarılması için önemli adımlar atılmıştır.

Bize düşen yöneticiler olarak engellilerimizin hayatlarında onlara engel çıkarmak değil onların engelleri aşmasını sağlamaktır. Adıyaman belediyesi olarak bu anlamda attığımız adımlar engelli topluma nasıl yaklaştığımızın bir göstergesidir. Başta engelliler koordinasyon merkezi olmak üzere, bayanlar ve engelliler çarşısını hizmete sunarak engellilerimizin bir nebzede olsa ekonomik özgürlüklerini kazandırarak hayata daha sıkı tutunmalarını sağladık. Ayrıca ilimizde faaliyet gösteren tüm engelli kuruluşlarına destek verdik vermeye de devam ediyoruz. İşin özetinde engelliler için elimizden gelen her şey yapmalıyız" dedi.

Konuşmasına engellileri anlatan bir şiirle başlayan Güneydoğu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu ise kendilerinin sadece bu hafta hatırlanmak istemediklerini dile getirerek, engellilerin iş sahibi olabilmeleri için gerekli projelerin üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 13:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?