1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Erdoğan'dan Güneydoğu'ya müjde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın New York Times ile yaptığı söyleşide '5 yılda Güneydoğu'ya 12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını' ifade etmesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sevinçle karşılandı.

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, 60. hükümetin eylem planında GAP'ın sulama kanallarının tamamlanmasının yer aldığını belirterek, Başbakan Erdoğan'ın GAP Projesi'nin 5 yılda tamamlanacağına dair son açıklamasının kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi.

Bölgedeki en önemli sorunun işsizlik olduğunu, bu sorunun GAP Projesi'nin tamamlanmasıyla önemli ölçüde azalacağını kaydeden Kaya, şöyle dedi:

''Başbakanımızın GAP'ın tamamlanması ile sözleri bölge halkını umutlandırdı. Yıllardır yoksulluk içinde kıvranan bölge için bu açılım bir umuttur. Bunun dışında bölgede yatırımların hızlanması için yeni uygulamalar da devreye sokulmalıdır. Bunun için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor. Bölgenin ulaşım, sağlık ve eğitim alt yapısının kısa sürede iyileştirilmesi gerekiyor. Alt yapı oluşturulmadan teşvik uygulamalarının faydası olmaz.

Bunun yanı sıra bu ekonomik adımlar atılırken siyasi açılımlar da ihmal edilmemeli. Terörün önüne geçebilmek için ekonomik adımlar atılırken siyasi açılımlar da sağlanmalı.''

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Halil Balkan ise Hükümetin bölgeye özel önem verdiğini, bunun son örneğinin Başbakan Erdoğan GAP'ın tamamlanmasına ilişkin sözleri olduğunu vurgulayarak, ''Bu söylemlerden oldukça mutlu olduk. Yakından takip ediyoruz. Acilen uygulanmaya konulmalı. Bunun yanı sıra sınır illerinde vergi muafiyeti ve yatırım desteği uygulanmasını istiyoruz'' dedi.

İŞSİZLİK AZALIR

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (DOGÜNSİFED) Başkanı Şeyhmus Akbaş ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan'ın bir süre önce bölgeye yaptığı gezi sırasında sivil toplum kuruluşları ile görüştüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

''GAP'ın tamamlanmasına ilişkin taleplerimizi kendilerine iletmiştik. Taleplerimizi yakından takip ettiler ve bu konudaki çalışmaları hızlandırdılar. Sulama kanallarının tamamlanması bölge için birinci önceliktir. İşsizliğin azalmasına ve bölgede tarıma dayalı sanayinin gelişmesine büyük katkı yapacaktır. Sanayileşme ve üreticilerin gelirlerinin artmasıyla bölgede barış ve huzur ortamı kısa sürede sağlanacaktır.''

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Dernek (DİSİAD) Başkanı Raif Türk ise bölgede kalkınmanın sağlanabilmesi için sulama kanalarının tamamlanması gerektiğini belirtirken, bunun yanı sıra bölgeye özgü teşvik uygulamaları çıkarılarak sanayileşmenin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Bölgenin en önemli sorunlarından birinin de ulaşım olduğunu ifade eden Türk, ''Sulama kanalları tamamlanırsa işsizlik azalır. Başta Diyarbakır olmak üzere bazı yerleşim birimlerinin otoyol projelerinden faydalandırılması gerekiyor. Bölgenin enerji alt yapısında büyük sıkıntı var. Bu enerji alt yapılarının mümkün olan en kısa sürede yenilenmeli'' diye konuştu.

A.A.
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 18:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet ali bayram IP: 88.254.51.xxx Tarih : 14.03.2008 08:56:06

öncelikle sayın başbakanımıza çok teşekkür ediyorum işsizlik sorunu çözülürse güneydoğudA öyle inanıyorum ki toplumda gelecek kaygısı yerine huzurlu bir ortam oluşacak herked işinde gücünde olacak