6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Erozyon açlık ve sefalettir

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, değerli toprağı bulunmayan ülkelerde ortalama ölüm yaşının çok düşük olduğunu kaydetti.


Adıyaman Valiliği, Adıyaman Üniversitesi ve TEMA Vakfı tarafından, Vehbi Koç Konferans Salonunda ‘Erezyon ve çevre’ konusunda panel düzenlendi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu'nun yönettiği 'Çevre ve Erozyon' konulu panele, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hasan Akan, Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamile Gülüm, Adıyaman Üniversitesi Kahta MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökhan Büyük, konuşmacı olarak katıldı.


Adıyaman Valisi Halil Işık, baraja akan toprakların hem barajların ekonomik ömrünü etkilediğini hem de toprakların kaybolduğuna dikkat çekerek, "Bizler Atatürk Barajı'na akan toprakların erezyona maruz kalmaması için 5 yıllık süreçte 25 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Bunu sadece kamu ile değil, sivil toplum örgütlerinin destekleriyle gerçekleştireceğiz. Dünyada ağaca büyük önem veriliyor. Yangın, erozyon ve diğer nedenlerden dolayı yok olan ormanlarımızın yerine yenilerini yetiştirmek için fidan dikme faaliyetlerini daha da arttıracağız" dedi.


TEMA Vakfı Temsilcisi Ahmet Çelik ise, TEMA Vakfı'nın erozyon ve ağaçlandırmaya yönelik projelerinin olduğunu ve Adıyaman'da bu yönde 8 proje oluşturduklarını belirterek, bu projelere büyük önem verdiklerini kaydetti.


Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, panelde yaptığı konuşmada, toprakların yeterince değerinin bilinmediğini kaydederek, " Dünyamızda ve Türkiye'de toprağın önemi ve toprağın ne kadar değerli olduğunu bilinmiyor. Toprakları olmayan Afrika gibi ülkelerde açlık ve sefalet vardır. Kıymetli toprakları olmayan ülkelerde ölüm ortalama yaşları 35'tir.Eğer dikkat edilirse Afrika ülkelerinde çocuklar 7 yaşına geldiğinde sefaletten ölüyor" dedi.


Panelistlerden Doç.Dr. Hasan Akan biyoçeşitlilik, Yrd. Doç. Dr. Kamile Gülüm erozyon ve çeşitleri, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Büyük erezyonun meydana geldiği tahribatları anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 12:00:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?