2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Ev hanımlarını telaş sardı

 

Adıyaman'da vatandaşlar kışlık yiyecek hazırlıklarına başladı.

Eylül ayının gelmesiyle özellikle ev hanımları konserve, turşu, salamura ve salça yapım telaşına düştü. Hanımlara, ekonomik ve lezzetli olduğu için yaz sebzelerini kışa aktarmalarını öneren uzmanlar, bu işte sıcak dolum yönteminin uygulanmasını istiyor. Özellikle pişirildikçe besin değeri artan domatesin, kış aylarında ev hanımlarına büyük kolaylık sağladığına dikkat çeken uzmanlar, domateste sıcak dolum yöntemi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Domatesler alınıp kabukları soyulur. Yemekte nasıl doğranıyorsa, öyle küçük küçük doğranır. 15-20 dakika ateşte kaynatılır. İsteyenler, damak zevklerine göre pişime 2-3 dakika kala, iyotlu tuz ilave edebilir. Pişen domatesler, yarım ya da 1 kilogramlık cam kavanozlara konulmalı. Kavanozlar ve kapakları dolum yapılmadan önce, 2-3 dakika kaynatılmalı. Kavanozlar ters çevrilerek suyun buharına da tutulabilir. Kavanozlar bir bez yardımıyla tutularak domatesler sıcak sıcak doldurulur. Dolum yaparken tencerenin altı kesinlikle kapatılmamalı. Tam dolum yapılmalı ve kavanozda boşluk bırakılmamalı. Kavanozların boğum yerlerinde çekirdeklerin kalmamasına da dikkat edilmeli. Eğer çekirdek kalırsa, hava almasına neden olur ve bozulur. Sıkıca kapattıktan ve soğuduktan sonra biraz içine çeker. Eğer kavanozun kapağı şişiyorsa hava almıştır. Kapak içe doğru eğim yapmışsa sıcak dolum tamamdır."

Bu hazırlıkların bir ay sürdüğünü dile getiren vatandaşlar ise, konserve, turşu, salamura ve salça yapımı için kullanılan biber, domates ve patlıcan gibi sebzelerin kurutmasını da yaptıklarını kaydettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 13:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?