1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

GAP projesinin durumu

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi niteliğini taşıyan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) yarısının tamamlandığı belirtildi.


GAP'ta toplam 13 baraj tamamlandı ve 7 hidroelektrik santrali de işletmeye açıldı. Dünyanın örnek entegre projesi olma niteliğini de taşıyan GAP için şimdiye kadar 17 milyar dolar harcama yapıldı.


GAP, sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, sağlık, konut, turizm, spor ve diğer sektörlerdeki yatırımları da içine alan, yörenin topyekun sosyo-ekonomik kalkınmasını hedefleyen bölgesel kalkınma projesi hüviyetini taşıyor.


GAP kapsamında, Dicle ve Fırat Nehri ile kolları üzerinde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali yapılarak 7 bin 485 mw kurulu güç ile yılda 22 milyar kwh enerji üretimi ve yaklaşık 1.7 milyon hektarlık alanda sulama yapılması amaçlanıyor.


GAP Bölgesi'nde ikisi Gaziantep, biri Mardin, biri de Şanlıurfa'da olmak üzere dört Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tamamlandı. Bu OSB'lerin alan bakımından Türkiye toplamı içindeki payı yüzde 12 düzeyinde. Öz kaynakların yanı sıra dış finansman kuruluşlarından sağlanan kredi ve hibelerle bugüne kadar önemli aşama kaydedilen GAP, yurtdışında da örnek proje olarak gösteriliyor. Makedonya'da Vardar Vadisi Projesi ve Mısır'daki Toshaka Projesi için GAP örnek gösteriliyor.


GAP'ta, yabancı ülkelere bilgi ihraç edilmeye de başlandı. Mısır, Çin ve Makedonya gibi ülkelerin tarım temsilcileri gruplar halinde bölgeye gelerek bilgi almaya başladı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 14:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?