6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Göçerler eve dönüyor

GÖÇERLERİN EVE DÖNÜŞÜ BAŞLADI

Yaylalarda yaz mevsimini geçiren göçerler havaların soğumasıyla birlikte yayladan inerek, geri dönüşe başladı.

İlkbahar mevsiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Kayseri ve çevre illerin yaylalarını kiralayan göçerler tekrar dönüşe geçti. Yaylalarda hayvanlarını otlatan göçer aileler havaların soğumasıyla birlikte yeniden bulundukları illere doğru hareket ediyorlar.

Küçükbaş hayvanlarıyla bulundukları yaylalardan kendi kentlerine kadar yürüyen göçerler, gece yatıp gündüz yol kat ediyorlar. Göçerler kar yağıncaya kadar hayvanlarını içerde beslememek için yaklaşık bir ay yol yürümeyi tercih ediyor.

Gaziantep'ten Kayseri'nin yaylalarına hayvanlarını otlatmak için giden Ali Sığınak, hayvanları yaylalara kamyon kasalarında çıkardıklarını fakat dönüşü yaya olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, bir ay gibi bir süre yürüdüklerini dile getirdi.

Ali Sığınak, "Yayla mevsimi bittiği için Kayseri'den Gaziantep'te ki kendi köyümüze dönüyoruz. Kar yağıncaya kadar hayvanımızı dışarıda tutmak ve yemden tasarruf etmenin yanında nakliye parası ödememek için yaya olarak gidiyoruz. Bu yolculukta en fazla yabani hayvanlar ve karayolundaki araçlar bize sıkıntı doğuruyor. Yabani hayvanların saldırısından korunmak için karayolu güzergahını tercih ediyoruz" dedi.

GÖÇERLERİN EVE DÖNÜŞÜ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2010 Cumartesi 14:13:02
Güncelleme :20 Kasım 2010 Cumartesi 23:18:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?