1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Gölbaşı'nda festival coşkusu

GÖLFEST COŞKUYLA KUTLANDI

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde düzenlenen Gölbaşı Festivali (GÖLFEST) coşkuyla kutlandı.

Üç gün süren GÖLFEST'e Vali Ramazan Sodan, Jandarma Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Salık, Milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Şevket Köse, Mehmet Erdoğan, Şevket Gürsoy, İlçe Kaymakamı Bünyamin Yıldız, Belediye Başkanı Yusuf Özdemir, çevre ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılırken, vatandaşlarında ilgisi büyüktü.

Festivalin 3. günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Malatya Belediyesi'nin Mehteran takımının marşlarıyla start aldı. Mehteran takımının çaldığı birbirinden güzel marşlar, vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Mehteran gösterisinin ardından halkoyunları gösterileri sunuldu. Vali Ramazan Sodan, Türkiye Şampiyonası'nda 3. olan Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi halkoyunları ekibine plaket ve madalya verdi. Etkinliklere katılanlara pekmez ve tarhana çorbası ikram edildi.

Daha sonra GÖLFEST'in en önemli bölümü olan Peygamber Üzümü yarışmasına geçildi. Tarım İl Müdürü Ziraat Teknisyeni Şükrü Çitil, Çağlayancerit İlçe Tarım Müdür Vekili Ziraat Mühendisi Mehmet Kösekul, Besni İlçe Tarım Müdürü Ziraat Mühendisi Ömer Tercan, Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Mahmut Atalay'ın jüri üyeliği yaptığı yarışmaya 90 çiftçi katıldı. Yapılan yarışmalarda Çataltepe Köyü'nden Ali Saföz birinci, Kalemkaş Köyünden Turan Şahin lkinci, Belören Kasabasından Keleş Bakır üçüncü oldu. Birinci, ikinci ve üçüncü olanlara Cumhuriyet altını, dördüncü, beşinci ve altıncıya çeyrek altın ve yarışmaya katılan bütün çiftçilere bağ makası hediye edildi.

Etkinliklerde, 'Yılın Öğretmeni' Fidan Soylu, 'Yılın Altın Öğrencisi' Şeyma Meryem Ekinci, 'Yılın İyilik İnsanı' Mustafa Yağız oldu. Temsili Nasrettin Hoca eşeğe ters binerek çocuklara şeker dağıttı.

SODES Projeleri kapsamında ilçe şehir stadı, tenis kortu, basket sahası, halk oyun grupları, kondisyon aletleri gruplarının açılışı yapıldı. Daha sonra Cumhuriyet İlköğretim Okulu, 60. Yıl İlköğretim Okulu, Atatürk İlköğretim Okulu, Anadolu Lisesi'nin Rüya Okullar Projesi kapsamında yapılan çalışmaların açılışı yapıldı. Daha sonra Gölbaşı Anaokulu ve Gölbaşı Lisesi'nin açılışı yapıldı. Festival programının devamında TOKİ tarafından yapımına başlanılan 392 konutun temel atma törenini gerçekleştirdi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, festivalin tüm tarım ürünlerini kapsayan bir festival haline geldiğini ve GÖLFEST'in küçük bir tarım fuarı haline geldiğini dile getirdi.

Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf Özdemir ise, GÖLFEST'in halk arasındaki zaten var olan kaynaşmayı, birlik beraberlik duygusunu, yardımlaşmayı ve ekolojik tarımı teşvik etmeyi amaçladığını belirterek, "Festivalimiz, her geçen yıl daha dolu, daha zengin ve daha görkemli bir biçimde icra edilmektedir. 1993 yılında sırf bölgemizde yetişen ve Gölbaşı'nın en büyük ürünü olan Peygamber Üzümünü teşvik etmek, desteklemek ve ülke geneline tanımak için 'Peygamber Üzümü Teşvik Yarışması' olarak bu organizasyonu

başlattık. 2000 yılında gelindiğinde bu etkinliği festivale dönüştürdük. 2008 yılında ise bu festivale, eğitim, tarım, yardımlaşma, spor, kültür, sanat kollarında açılan stantları da ekleyerek, fuarı da arasına katıp, festivalimizin kapsamını daha da genişlettik" dedi.

Gölbaşı Kaymakamı Bünyamin Yıldız, Gölbaşı içlisinin sosyo-ekonomik yapısından bahsederek, "Çok köklü bir geçmişi olmamasına rağmen tam bir Türkiye mozaiği olan ilçemiz, şehir kültürünü oluşturmuş, kültür kardeşliğiyle dayanışma ve birlikteliğin en iyi örneğini temsil etmektedir. Türkiye'de marka olma yolunda hızla ilerleyen ilçemiz, tarım olarak 4 bin dekar üzüm ekim sahası ve 25 bin ton üzüm üretimiyle Adıyaman'da birinci sıradadır. Türkiye'de benzeri olmayan Peygamber üzümü en fazla ilçemizde üretilmekte ve ciddi ekonomik girdi sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Vali Ramazan Sodan'da yaptığı konuşmada, bu tür organizasyonların tanıtım amacıyla yapıldığını vurgulayarak, "GÖLFEST, tarım, kültür, eğitim ve sportif amaçla yapılmaya başlanılmış, bu tür sosyal etkinliklerin amacı sosyal kültürel kalkınmasını sağlamaktır. Dolayısıyla buranın meşhur olan peygamber üzümünün üretiminin gelişmesine, ilçenin tanıtılmasına neden olmaktadır. Gölbaşı ilçemiz tabiat parkıyla, gölleriyle, kuş gözlem evleriyle popüler hale gelmiş bir ilçemizdir. Bugün açılışını yapacağımız sportif, eğitim ve kültürel tesislerde bunun en güzel örneğidir" diye konuştu.

GÖLFEST COŞKUYLA KUTLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 10:49:01
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 11:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?