1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Gölbaşı'nda Göl-Fest etkinlikleri

Gölbaşı ilçesinde geleneksel hale getirilen festival Göl-Fest, renkli etkinliklere sahne oldu.

Gölbaşı ilçesinde her yıl kaymakamlık ve belediye tarafından ortaklaşa düzenlenen Göl-Fest 2008'in ilk gününde Gölbaşı ilçesi 75 Yıl Meydanı'nda 'Ekolojik Köyler' stantı, tarım fuarı, kitap fuarı, yardımlaşma stantları, eğitim stantları ve turizm stantları açıldı. 75.Yıl Meydanı araç trafiğine kapatıldı. Göl-Fest 2008 için ilçe bayraklarla donatıldı. Festival Vali Ramazan Sodan, AK Parti Genel Merkez Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Adıyaman milletvekilleri Ahmet Aydın ve Mehmet Erdoğan, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Adıyaman eski Milletvekili Mahmut Göksu, il ve ilçe daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, festivallerin yörenin simgesi olduğunu kaydederek, "Etkinliklerde de görüldüğü gibi tarımsal eğitime verilen önem kadar sosyal ve kültürel alanda da ilçemizin bir gelişime girdiği görülmektedir. Tarım ürünlerinin sergilendiği, kitap stantlarının kurulduğu, her zamandan daha fazla ihtiyaç duyulan paylaşma ve yardımlaşma kültürünün geliştirilmesi için yardımlaşma standının açılması, sportif faaliyetlere katkı sağlayan sporcuların unutulmaması ve bilhassa ilçemizi sembolize edecek bir fuarın oluşturulması, bu festivalimizi daha da zenginleştirerek anlamlı hale getirmiştir. Yıllık yaş üzüm üretiminin yaklaşık olarak 26 bin ton, kuru üzüm üretiminin de 4 bin ton civarında olduğu, yeni kiraz, hurma, elma, fıstık üretiminin ilçemizde yaygınlaşmasıyla tarıma dayalı sanayinin de gelişeceğinin sinyallerini almaktayız" dedi.

Gölbaşı İlçe Kaymakamı Bünyamin Yıldız ise Gölbaşı ilçesinin, gölleriyle, tabiat ve turizm parkı, gelişen tarım ve sanayisiyle Adıyaman'ın yüz akı olmaya devam edeceğini belirterek, "Türkiye'de benzeri olmayan peygamber üzümü en fazla ilçemizde üretilmekte ve ciddi ekonomik girdi sağlanmaktadır. Dış piyasaya açılma çalışmalarıyla ekonomik olarak daha fazla girdi sağlanması beklenmektedir. Hurma konusunda da Türkiye'de önemli dikim alanına sahiptir. Bunların yanında, antepfıstığı, nar, ceviz, kiraz ve süt ürünleri üretiminde Adıyaman'da ilkler arasındadır. Tabiat Parkının büyük bölümü kaymakamlığımızın imkanlarıyla imar edilmiş ve bakanlığımızın yatırımıyla gözlem evi ve kuş gözetleme kulesi tamamlanmıştır. Peygamber üzümü teşvik yarışmasıyla, üreticilerimiz teşvik edilmiş, kitap fuarıyla, okuma alışkanlıklarının geliştirilmesi amaçlanmış ve yayınevleri ve yazarların okuyucularla buluşması sağlanmıştır. Yardımlaşma stantlarıyla, bizde bir kültür olan yardımlaşma geleneği yaşatılmış ve ihtiyacı olanlara yardım ulaştırılması sağlanmıştır. Bütün bunların yanında, tabiat parkımız, gözlem evimiz ve kuş gözetIeme kulemizin faaliyete geçirilmesi sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

Göl-Fest'in 3 yıldır çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşmediğini söyleyen Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf Özdemir ise, "Üç yıldır gerçekleştirilmeyen festivali bu yıl yeniden canlandırdık. Gölbaşı ilçesi bilhassa bağcılıkta ve bağcılık içerisinde de sadece bu yörede yetişen, besin değeri çok yüksek ve çekirdeğinden kurutulmuşuna hepsi şifa kaynağı olan peygamber üzümüyle, kendinden söz ettirecek tarımsal ürünlere sahiptir. Çok genç bir maziye sahip olan Gölbaşı, bu kadar kısa sürede, yoğun çalışmalar sonucu, gelişmişliği ve şehirciliğiyle, mahalli idarenin kıt ve sınırlı imkanlarına karşılık, büyük gelişmeler göstermiştir. Bilhassa son yıllarda, ilçemize uzun süre gelmemiş kişiler, ziyaretlerinde ilçemizdeki bu gelişmişliği ifade ederek, Gölbaşı'nın modern bir şehir görünümüne kavuştuğunu vurgulamaktadırlar. Acil bir su sıkıntısı olmamasına rağmen, ilçemize 30- 40 yıl yetecek yeni bir içme suyunu, kendi imkanlarımızı kullanarak kazandırdık. Bu su, bugünden itibaren şebekemize verilecektir" diye konuştu.

Göl-Fest etkinliklerinde temsili Nasreddin Hocalar çocuklara şeker dağıttı. Tarım ürünleri stantları gezilerek, davetlilere tarhana çorbası ve pekmez ikramında bulunuldu. Gölbaşı gölleri tabiat parkı ve kuş gözetleme kulesi ve gözlem evinin açılışı yapıldı. Seyir tepesinde ise misafirlere yöresel börek ikramı yapıldı. Aşıklar Şöleni ile devam eden akşam şenliğinde Aşık Devai, Mustafa Kurbanoğlu, Aşık Kaptan, Aşık Vuslati türküleri ile halkı coşturdu ve atışmalar yaptı. Festivalin ilk günü havai fişeklerle son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 18:57:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?