4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADIYAMAN

Hastalara oruç uyarısı!..

Adıyaman İl Sağlık Müdürü M. Emin Taş, iftar ve sahurda yenilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şeker hastalarının oruç tutması son derece sakıncalı olabilir" dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü M. Emin Taş, özellikle şeker hastalarının oruç tutmasının felç ve ölümlere neden olabileceğini belirtti. Şeker hastalarının oruç tutmasının tehlikeli olabileceğini kaydeden M. Emin Taş, "Oruç tutmak, sağlıklı insanların metabolik dengesini değiştirmez, ancak şeker hastalarının oruç tutması son derece sakıncalı olabilir. Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayalı beslenme rejimi uygularlar. Ramazan’da ise uzun süre aç kaldıklarında şeker düşmesi sonucu hayati tehlike söz konusudur. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftarlardan sonra hiperglisemi koması olabilir ve felç veya ölüme neden olabilir. Şeker hastalarının dışında hamileler, emzikliler, 9 yaşının altındaki çocuklar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı ve taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler oruç tutmaları halinde sağlıkları bozulabilir" dedi.

Taş, ayrıca zayıflamak için oruç tutanlar olduğunu belirterek, "Oruç tutmak kilo verme yöntemi değildir. Kilo vermek için oruç tutanların zayıflamadıkları görülmektedir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Diğer taraftan Ramazan ayı içersinde kilo almamak için de mutlaka sahura kalkılmalı ve sahurda azar azar çiğneyerek yemek yenmelidir. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyecekle mutlaka yer verilmelidir. İftarı ise hafif yemeklerle açmak ve ağır tatlılardan kaçınmak kilo almayı engeller" şeklinde konuştu.

adıyaman
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 12:18:19
Güncelleme :7 Kasım 2004 Pazar 10:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?