1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Hava kirliliği Koaha neden oluyor

Adıyaman Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Çelik, kış aylarına girildiği şu günlerde meydana gelen hava kirliliğinin Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH) neden olduğunu söyledi.

Vatandaşları hava kirliliğinin ve sigara dumanının meydana getirdiği hastalıklara karşı uyaran Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Çelik, kış aylarında KOAH hasta sayısının arttığını belirtti. Kişilerin KOAH hastalığına özellikle sigara dumanı ile yakalandığını dile getiren Dr. Ramazan Çelik, ”Halk arasında kronik hastalık olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), öksürük, balgam, nefes darlığı ve hırıltı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Daha çok sigara içimiyle ve ilerleyen yaşlarda meydana gelir. Özellikle kış aylarında ve kirli havalarda hastaların şikayetleri artar. Yaş ilerledikçe ve sigara içimi arttıkça hastalığın ilerlemesi durdurulamaz. Bu hastaların bazılarında ailesel yatkınlıklar gözlenebilir. Bu hastalarda şikayetler daha erken yaşta başlar ve hastalığın seyri daha hızlı olur. KOAH hastaları nefes yoluyla alınan ilaçları düzenli bir şekilde sürekli kullanmaları gerekmektedir. Hastalığın teşhisi ile birlikte sigara içiliyorsa bırakılmalı, sonbahar aylarında düzenli grip aşısı yapılmalıdır” diye konuştu.

Dünyada KAOH hastalığının sigara içiminin ardından giderek arttığına dikkat çeken Dr. Ramazan Çelik, bu hastalığın büyük bir iş gücü ve para kaybına yol açtığını kaydederek, ”Bu hastalığın tedavisi bile düzenli ve sürekli olarak yapıldığı için maliyeti yüksektir. Hava kirliliği ve sigara içimi ne kadar azalırsa, hasta sayısı da o kadar azalır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 15:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?