26
Mayıs
2024
Pazar
ADIYAMAN

Hedef bir milyon fidan

Adıyaman Orman İşletme Şefliği, Adıyaman'da 4 ayrı noktada fidan yetiştirmeye devam ediyor.

Adıyaman Orman İşletme Şefi Cemal Evrin, bu yıl 688 bin olan fidan sayısını bir milyona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Adıyaman merkez, Hasancık Beldesi, Çelikhan ve Gölbaşı ilçelerindeki fidanlıkta fidan yetiştirdiğini belirten Adıyaman Orman İşletme Şefi Cemal Evrin, kızılçam, siyah servi, fıstık çam, akasya ve zerdali yetiştirildiğini kaydetti.

Fidanlıkta incelemerde bulunan Cemal Evrin, fidan ve ormanlık olanlarla ilgi şu açıklamayı yaptı:

"Orman, ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikro organizmalar gibi canlı varlıklarla toprak, hava, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen bir eko sistemdir. Ormanları oluşturan sonsuz sayıdaki tüm madde ve olaylar birbirleriyle karşılıklı ilişki ve etkileşim halindedir. Bu haliyle orman; çok sayıda bitki ve hayvan popilasyonlarından oluşan bir yaşama ortaklığı, bir yaşam birliğidir.

Orman yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır. Ormanlar bitki ve hayvanlar için doğal bir su kaynağıdır.

Ormanlar erozyonu önler, rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.

Ormanlar yaban hayatı ve av kaynaklarını korur. Ormanlar bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından iklim üzerinde olumlu ektiler yapar. Su buharını yoğunlaştırarak yağmur halinde gelmesini sağlar. Ormanlar eğlenme,dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme imkanı sağlar. Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi ile insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Ormanlar orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar. İşsizliği önlemede etkin rol oynar. Ormanlar ulusal savunma güvenlik bakımından çok önemlidir.

Ormanlar barajların ekonomik ömürlerini uzatır. Doğal afetleri önler. Ülke turizmine katkıda bulunur. Kısaca ormanlar dünya yaşamı için vazgeçilmezdir.

Ormanlarımızın en baskın elemanları ağaçlardır. İşte ormanlarımızdaki ağaçların bir kısmını bu gibi fidanlıklarımızda üretip daha sonra ormanlık alanlarda toprak hazırlığı yapılan alanlara taşıyıp tekniğine uygun dikmek suretiyle oluşturmaktayı 

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2012 Çarşamba 18:31:10
Güncelleme :27 Haziran 2012 Çarşamba 18:35:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?